AKTUELNO

Ovo morate da pročitate!

Iritabilni kolon, tj. nervozno debelo cervo predstavlja gastrointestinalni poremećaj koji karakteriše izmenjeno crevno pražnjenje, grčevi i bol u stomaku bez strukturnih abnormalnosti.

Kako ga prepoznati?

Javlja se češće kod mladih ljudi. Dve puta više obolevaju žene.

Najčešće pacijenti imaju abdominalni bol udružen sa izmenjenim crevnim pražnjenjem (zatvor, dijareja ili i jedno i drugo). Bol je često epizodičan i grčevit, ali može i pojačati jedan konstantan bol.

Povećana nadutost i izmenjeno crevno pražnjenje je najučestalija slika ove bolesti. Najčešći oblik je praćen zatvorom koja se smenjuje sa dijarejom.

Konstipacija (zatvor) može biti epizodična ali i kontinuirana koja se ne poboljšava posle primene laksativa. Stolice su obično sužene i čvrste zbog dehidratacije koja je posledica produženog zadržavanja crevnog sadržaja u kolonu i grča creva.

Najveći broj pacijenata ima osećaj nekompletne ispražnjenosti. Dijareja se kod ovih pacijenata obično sastoji od malih volumena stolice, najčešće ispod 200 ml. Noćne dijareje se ne javljaju. Dijareja može biti povećana usled emocionalnog stresa ili određene vrste hrane.

U stolici se ponekad može primetiti povećana količina sluzi. Krvarenje se retko javlja osim kada pacijent ima hemoroide. Gubitak težine obično nije karatkterističan za nervozno crevo.

Foto: Promo

Pacijenti koji pate od iritabilnog kolona se najčešće žale na nadimanje trbuha, često podriguju i imaju česte vetrove, što ukazuje na povećanu količinu gasova.

Između 25 i 50 % pacijenata pati i od dispepsije (otežanog varenja), a može imati i gorušicu, mučninu i povraćanje. Ovo ukazuje da i drugi delovi digestivnog sistema osim kolona mogu biti zahvaćeni.

Kako lečiti iritabilni kolon?

Lečenje nervoznog creva obuhvata sledeće mere:

• ishranu bogatu vlaknastim materijama koje uvećavaju volumen stolice kao što su mekinje

• antispazmolitici, koji se daju se 30 min. pre obroka i inhibišu gastrokolični refleks

probiotski preparati za regulaciju crevne flore

• kod dugotrajnog zatvora laksativi

• antidepresivi

Autor: Pink.rs

#Nervoza

#Zdravlje

#debelo crevo