AKTUELNO

Kontrola oštrine vida, stanja očiju i očnog živca i pravovremeno očuavanje i najmanje promene! Ovo su ključna upozorenja koje oftamolozi upućuju kako bi najosetljiviji čulo ostalo što duže potpuno zdravo i neizmenjeno.

Posebnu pažnju treba posvetiti kontroli vida kod dece, koja su sve veće od najranije dobi izložena ekranima i njihovim štetnim uticajima.  Osim smanjene oštrine vida, kod dece se najčešće javlja i strabizam, koji se najčešće uklanja operativnim putem.

Foto: Pixabay.com

Sa druge strane, kod starijih osoba dolazi i do zamućenja očnih sočiva. Operativnim zahvatom zamenjuje se zamućeno sočivo veštačkim i time se dalje omogućava normalna oštrina vida.

Smanjena oštrina vida najčešće nije uzrokovana bolešću oka, nego njegovom različitošću i mogućnostima optičkog sistema. Neusklađenost dubine oka i jačine optičkog sistema, dovode do pojave kratkovidnosti, dalekovidnosti i astigmatizma.

Pojava slabog vida na blizinu koja nastaje između 40. i 45. godine života, kada oslabi akomodacija, naziva se prezbiopija. Umanjena oštrina vida može se ispraviti ukoliko se koriste optička pomagala, naočari ili kontaktna sočiva.

Autor: Pink.rs

#oftalmolog