AKTUELNO

Pažljivo pročitajte ove informacije i nemojte da odlažete odlazak kod specijaliste ako postoje bilo kakve nedoumice

Osećaj trnjenja u rukama je veoma neprijatan simptom koji mnoge može da zastraši. U nekim slučajevima, kao što su neželjeni efekti lekova, nemate zbog čega da se brinete, piše stil.kurir.rs. Ovo stanje može da se izleči veoma lako i bez opasnih komplikacija. Međutim, postoje i neke ozbiljne bolesti koje mogu da uzrokuju trnjenje u rukama i zahtevaju hitno ili trajno lečenje.

1. Srčani udar

U nekim slučajevima trnjenje ruke može da bude alarmantan simptom za hitnu intervenciju. Ovo je posebno tačno za situacije kada osoba doživljava srčani udar. Osećaj trnjenja ili slabosti u ovoj situaciji je obično iznenadan i utiče na jednu stranu tela. Ljudi koji doživljavaju srčani udar isto mogu da imaju problem da podignu jednu ruku.

Budući da je ovo stanje veoma opasno, treba da znate druge simptome povezane sa njim. Što pre osoba prepozna problem, veće su šanse za oporavak i izbegavanje štete na mozgu.

2. Sindrom karpalnog tunela

Još jedan čest razlog za ovaj neprijatan osećaj može da bude sindrom karpalnog tunela. Ovo stanje nastaje kada je jedan od glavnih nerava u ruci kompresovan ili stisnut. Drugi znaci ovog problema su bol, štipanja, peckanje i slabost. U ranim fazama, simptomi se mogu ublažiti jednostavnim merama, dok kasna dijagnostika često zahteva operaciju.

Foto: Unsplash.com

3. Lajmska bolest

Lajmska bolest se prenosi preko ugriza zaraženih krpelja. Ima širok spektar simptoma i obično počinje sa osipom i groznicom.

Trnjenje u rukama takođe može da bude znak netretirana lajmske bolesti. Važno je napomenuti da je ovaj znak povezan sa drugom fazom infekcije koja se razvija. I to može dovesti do ozbiljnih problema sa nervnim sistemom i srcem, ako se ne otkrije na vreme.

4. Sindrom izlaza grudnog koša

Generalno, sindrom izlaza grudnog koša je uzrokovan uklještanjem nerava ili vena između ključne kosti i prvog rebra. Dešava se nakon traume zbog često nošenja veliko tereta. Ovaj sindrom je češći kod žena zbog čestog nošenja velikih torbi. Simpromi su trenjenje ruku ili prstiju, slabljenje stiska, bol u rukama, ramenima ili vratu. Doktori upozoravaju da je bolje da lečite ovaj simptom što pre kako biste izbegli operaciju.

5. Rejnoov fenomen

Ukoliko živite u hladnijim predelima znate kako je to kada vam se prsti zalede toliko da ih ne osećate. Znaju da budu toliko bledi da mislite da ćete ih zauvek izgubiti. Za neke ljude to je obična osetljivost na hladnoću, dok drugi pate od Rejnoovog fenomena.

Ovu bolest najčešće izazivaju hladna temperatura ili stres. Tokom napada, pogođena područja (najčešće prsti na rukama ili nogama) potpuno pobele. Nakon toga poplave, budu hladni i počnu da trnu. Ovo je uzrokovano zbog ograničene cirkulacije krvi koja u najgorem slučaju vodi do gangrene ili čak amputacije.

Autor: Pink.rs

#RUKE

#trnjenje