AKTUELNO

Kada treba obratiti posebno pažnju ako često imamo problem sa suvim ustima?

Simptom suvih usana ne mora biti znak neke opasne bolesti. Stručnjaci kažu da razlozi za ovaj neprijatan simptom mogu biti različiti.

Neki su potpuno bezazleni, ali neki mogu biti znak za alarm.

Suva usta mogu biti znak trovanja hranom. Do toga dolazi kada osoba povraća ili ima proliv, zbog čega telo dehidrira. Ovaj problem takođe može ukazivati i na bolesti poput pankreatitisa (upale pankreasa). Uz suvoću usta javljaju se i podrigivanje, mučnina, povraćanje, dijareja i bol na levoj strani stomaka. U ovim slučajevima je veoma važno da na vreme reagujete i obratite se lekaru za pomoć.

Suva usta takođe mogu biti znak dijabetesa, a isto tako i gastritisa i holescistisa (zapaljenja žučne kese). Simtomi koji se u slučaju ovih bolesti javljaju, pored suvoće usta, su: gorčina u ustima, kao i gorušica. Jezik može postati beo, ali i žut.

Jedan od simptoma anemije, kao i bolesti pljuvačnih žlezda jesu i suva usta. Takođe, ovaj simptom se često javlja i kod nedostatka vitamina A u organizmu.

Suva usta se mogu javiti i kod pušača jer oni imaju povećanu potrebu da dišu na usta, pa se kao rezultat toga usna duplja isušuje i stvara se neprijatan osećaj suvoće. Suva usta se mogu javiti i kod osoba koje imaju probleme sa sinusima i disajnim organima, ali i kod onih koji hrču.