AKTUELNO

Muškarci koji uživaju u seksu samo dvaput nedeljno, imaju dvostruko manji rizik od infarkta, u poređenju s pripadnicima jačeg pola koji to rade jednom mesečno, potvrdila su britanska istraživanja. Osim zadovoljstva, seks doprinosi i jačanju imuniteta, boljem spavanju, oslobađanju od stresa, ali i sagorevanju suvišnih kalorija.

Lošem seksualnom odnosu najviše “kumuju” stres, fizički umor, zdravstveni i novčani problemi, smanjenje seksualne želje, kao i loši partnerski odnosi. Ako je glavobolja izgovor za izbegavanje seksualnih odnosa, ne treba se predati bolovima, već upravo raditi suprotno.

Foto: Unsplash.com

Petostruka navala hormona sreće

Dokazano je da se u trenutku orgazma nivo oksitocina povećava petostruko, što dovodi do trenutnog ublažavanja bola, ističu stručnjaci. Prilikom orgazma luči se i hormon dehidroepiandrosteron, koji poboljšava imunitet, pomlađuje tkivo i održava kožu zdravom.

Muškarci koji dožive barem dva orgazma nedeljno, generalno duže žive od onih koji imaju jedan orgazam u nekoliko nedelja. Poboljšava se i cirkulacija zbog povećanog broja otkucaja srca tokom odnosa i dotoka sveže krvi u organe i stanice. Na ovaj način se ljudsko telo oslobađa i umora.

Pola sata akcije sagoreva 80 kalorija

Nakon vođenja ljubavi ljudi se opuste i lakše utonu u kvalitetan san, koji je takođe važan za očuvanje dobroga zdravlja. Redovan seks čini čuda i s viškom kilograma, kao i s obimom struka. U polusatnom seksualnom odnosu sagorimo više od 80 kalorija!

Testosteron postiže zavidan nivo, a poznato je da je ovaj hormon ključan za strastvenost muškarca. Istovremeno, rast estrogena štiti žene od srčanih oboljenja i određuje miris njihovog tela.

Autor: Pink.rs