AKTUELNO

Povoljno deluje na debelo creva, pospešuje probavu, dobro je u prevencije raka debelog creva.

U ruskoj alternativnoj medicini ovaj napitak smatra se dragocenim. Ukoliko se dvoumite oko ovog napitka, dobro je da znate koje su zdravstvene prednosti njegove konzumacije.

Zlatno mleko je naročito dobro za kičmu, zglobove i kosti, podmazuje kičmeno mazivo, zglobove u telu i ispira naslage soli.

Povoljno deluje na debelo creva, pospešuje probavu, dobro je u prevencije raka debelog creva. Povoljno deluje na jetru, uklanja toksine iz organizma. Takođe je dokazano da pomaže u jačanju imuniteta jer ima antioksidativna svojstva.

Ukoliko tražite i zdrav napitak za svog mališana, znajte da je zlatno mleko puno kalcijuma i pomaže u pravilnom rastu i razvoju dece.

Priprema je veoma jednostavna i prvi korak u pripremi je pravljenje paste od kurkume. Za ovaj napitak biće potrebna kurkuma, mleko, biber i malo ulja ukoliko je to po vašem ukusu, da bi tekstura bila bogatija.

Pasta od kurkume

Pre svega treba pripremiti pastu, i to tako što ćete u 100 do 150ml vode dodati 40 grama karkume u prahu i bibera. Biber se dodaje jer u kombinaciji sa njim dejstvo kurkume se pojačava. Promešaćete i ostaviti da proključa, a potom pustiti da ključa oko osam minuta, dok se smesa ne zgusne, a pritom ćete je stalno mešati. Znaćete da je gotovo kada smesa počne da liči na jogurt. Ako vam je previše gusta, slobodno dodajte malo vode.

Pastu možete napraviti i u većim količinama i ostaviti je u frižideru jer svoja svojstva ne gubi oko 40 dana.

Priprema mleka

Za ovaj korak potrebno je 250ml mleka, 40ml nerafinisanog bademovog ulja i malo meda (nije obavezno, dodaje se radi ukusa). Mleko se prokuva i dodaje se bademovo ulje. Korak sa uljem može i da se preskoči. Onda se to skloni sa vatre i sipa u šolju. U to se doda kašičicu paste od kurkume i zasladi medom po ukusu.

Zlatno mleko se pije na prazan stomak, čim se probudite a preporučuje se terapija u trajanju od 40 dana. Procedura se ponavlja dva puta godišnje.

Jednostavnija varijanta je da jednostavno prokuvate mleko i u njega pri kraju dodate malo kurkume i bibera koji pojačava dejstvo kurkume.

Autor: