AKTUELNO

Iako bes može biti konstruktivan u pojedinim situacijama, uglavnom je negativna i destruktivna emocija koja ne vodi rešenju problema i zato je korisno da znate kako da ga se rešite.

Bes može biti normalna i zdrava emocija koja nam pomaže da instinktivno reagujemo na opasne situacije. Dobro kanalisan bes je moćna motivaciona snaga ako želite da ispravite nepravdu koja vam je naneta.

Da biste što trajnije proterali bes iz sebe, naučite da oprostite ljudima koji su vas naljutili. Na taj način prekidate kontakt sa starom reakcijom i ranama koje su česti uzročnici ponovljenog agresivnog ponašanja.

METODE ZA OPUŠTANJE I PODIZANJE RASPOLOŽENJA

Meditirajte

Nekoliko minuta meditacije dnevno sjajan je način za opuštanje i može vam pomoći da smanjite anksioznost i kontrolišete izlive besa. Sedite ispravljenih leđa tako da obe noge dodiruju pod. Zatvorite oči. Usmerite pažnju na ponavljanje neke pozitivne mantre po vašoj želji. Stavite ruku na stomak da biste sinhronizovali mantru s udisajima.

Foto: Pexels

Dišite duboko

Kada se osećate besno, kao da ćete svakog momenta eksplodirati, napravite pauzu pet minuta i fokusirajte se na disanje. Duboko disanje usporava puls i snižava krvni pritisak. Sedite uspravno, zatvorenih očiju, s rukom na stomaku. Polako udišite kroz nos i izdišite kroz usta.

Fokusirajte se na nešto

Zaustavite nalete besa i anksioznosti tako što ćete se na pet minuta fokusirati samo na jednu stvar. Obratite pažnju na to kako osećate vazduh na licu dok hodate ili na osećaj u stopalima kada dodirnu tlo. Uživajte u teksturi i ukusu svakog zalogaja. Jednostavno skretanje misli s onog što je u vama izazvalo bes može sprečiti reakciju koju ne želite.

Družite se

Druženje s dragim ljudima čije vam prisustvo prija jedan je od najboljih načina za upravljanje stresom. Razgovarajte s prijateljima i podelite sa njima šta vam se dešava u životu. Tako možete osvežiti perspektivu gledanja na svet, pritom održavajući veze s prijateljima. Pokušajte da izbegnete negativne razgovore.

Masirajte sebe

Prvo stavite toplu oblogu na vrat i ramena. Zatvorite oči i opustite lice, vrat, gornji deo grudi i leđne mišiće na 10 minuta. Zatim uklonite oblogu i koristite tenisku lopticu da biste masiranjem uklonili napetost. Stavite loptu između leđa i zida, naslonite se na nju i održavajte blagi pritisak do 15 sekundi. Zatim pomerite loptu na neku drugu tačku i ponovo vršite pritisak.

Autor: Pink.rs

#Stres