AKTUELNO

Lubenica je omiljena poslastica, posebno leti, kada su temperature visoke i tražite neko rashlađenje.

Ipak, ukoliko imate običaj da je često kupujete, treba da imate na umu da su i semenke koje mnogi odstranjuju i bacaju veoma zdrave.

Da bi iskoristili sva lekovita svojstva, semenke lubenice je potrebno kuvati, samleti ili ispeći.

Dijetetska vlakna

Semenke od lubenice sadrže dijetetska vlakna neophodna za normalan rad digestivnog trakta, pomažu u slučaju pojave crevnih parazita, kao i u lečenju obolelih od žutice, vodene bolesti i upala u organizmu.

Foto: Pixabay.com

Semenke od lubenice sadrže supstancu citrulin, koja djeluje kao antioksidans, pospešuje širenje krvnih sudova i povoljno deluje u slučaju arteroskleroze, hipertenzije, angine pektoris i polne disfunkcije kod muškaraca.

Takođe, jačaju i srce, ali i sve mišiće u telu. Korišćenje ovih semenki bilo u obliku čaja ili grickalica preporučeno je i za jačanje pamćenja i koncentraciju, ali i za sjaj zategnutost i lepotu kože, a odlično su sredstvo kao i sama lubenica za jačanje libida i potencije kod muškaraca.

Prečišćavanje bubrega

Čaj od semenki lubenice je jedan od najboljih lekova za prečišćavanje bubrega i mokraćne bešike. On uklanja kamen i pesak iz bubrega, čisti bešiku i mokraćne kanale, a preporučuje se i dijabetičarima kao efikasno sredstvo za tretiranje dijabetesa tipa 2.

#Ishrana

#Zdravlje

#lubenica