AKTUELNO

Ljudi su u stanju da smisle čak 237 različitih razloga zbog kojih se upuštaju u odnose s određenim partnerom, pokazalo je istraživanje koje su sproveli naučnici na Univerzitetu u Teksasu. Ovo je 10 najčešćih ‘razloga’ koje spominju žene, a zbog kojih se odlučuju na seks sa partnerom.

1. Žele partnera koji se dobro ljubi

Studija čiji su rezultati nedavno objavljeni u časopisu Evolucijska psihologija pokazala je da će žene češće završiti u krevetu s muškarcem koji se dobro ljubi i voli da se ljubi, nego s onim koji joj dva tri puta utisne pečat usnama na čelo. E, sad, nije sve tako jednostavno: muška definicija dobrog poljupca može se i te kako razlikovati od one koju imaju na umu žene.

Nije važan samo položaj usana, jezika i ruku – njima ne ljubite, ali možete pokvariti dojam presnažnim milovanjem. Dakle, ženama odgovara ako ste pre ljubljenja oprali zube, ili ih barem isprali nekom svežom vodicom, ako ljubite nežno i polako, uz lagano milovanje rukama, i to ne odmah na najosjetljivijim mestima. I ne zaboravite na poljubac u rame, ruku, ili u leđa.

2. Želi predanog partnera

Predanost muškarca je ključ seksualne motivacije kod žena u svim starosnim grupama, pokazala je nedavno objavljena studija. Aku nema razloga za paniku, ne traže da im odmah stavite prsten na ruku. Naučnici kažu da je ženama, važniji osećaj da se muškarac otvara prema njoj, nema tajni i pokazuje želju da ulaže u odnos. Ukratko, ako delite sa ženom detalje iz svog intimnog života, time pokazujete da ste spremni i emocionalno se ‘uplesti’ u odnos i truditi se da uspe, što je dobar put prema fizičkom zbližavanju.

3. Treba biti nežan (s rukama)

Tople, ugodne, ne preterano grube i nasrtljive muške ruke bude sve nervne završetke na ženskom telu. Neuronaučnici tvrde da žene najbolje reaguju na dodir ruke koja putuje brzinom između 1 i 10 centimetara u sekundi, dakle kanite se jurnjave. I ne zaboravite da žene nemaju živce samo u grudima, nego i u nogama, na leđima, pa i na licu. Svi oni podjednako revno šalju signale limbičkom sistemu, području mozga povezanom s poverenjem i ljubavlju, kaže potpisnik studije u kojoj se merila optimalna brzina pokreta muške ruke na ženskom telu, dr. Hakan Olausson.

4. Žena želi da se oseća seksi

Potrudite se da smislite neki dobar kompliment. Pritom ne igra ono: ‘koje dupe!’, mislimo na kompliment, a ne na odmeravanje i komentar koji vam prvi padne na pamet. Ukratko – slušajte šta žena govori o sebi, posmatrajte kako se ponaša kad dodirujete neki deo njenog tela i ako osetite da joj je u nekim trenucima neugodno, pomozite joj da stekne osećaj da vam se i taj deo njenog tela sviđa, savetuje seksualni terapeut dr. Chris Fariello.

Pazite, jer ponekad nešto što vi smatrate komplimentom njoj može da zvuči negativno. Recimo: ‘Volim tvoje debelo okruglo dupe’ nije baš najbolja razrada problema s početka naše priče. Ali, ako kažete da je super izgledala u farmerkama, a sad još bolje – pun pogodak.

5. Njoj treba malo romantike

Ako mislite da to znači da treba ići linijom manjeg otpora i odvesti ženu na neko egzotično, skupo mesto, to je greška u koracima. Ne znači da nećete uspeti ako uplatite odmor na Sejšelima, ali je pitanje čime ćete je oduševiti sledeći put.

Zato, polako – pronađite neko mestašce na plaži ili na obali reke i stavite ćebence na kome ćete ćete moći razgovarati, smejati se i razmenjivati nežnosti u miru… Ako je iznenadite, to bolje, pogotovo ako iza svega stoji i malo truda oko organizacije..

Foto: Pexels

6. Traži zdravog, a ne nabildovanog

Ako igrate na kartu naduvanog mišićavka, džaba vam trud. Žene vole malo mišića, ali ne i muškarce koji izgledaju kao da imaju balone umesto nadlaktica, pokazuje istraživanje sprovedeno na kalifornijskom Univerzitetu. Naučnici su angažovali 141 ženu koje su procenjivale fotografije muškaraca bez košulje i pokazalo se da one s ogromnim mišićima procenjuju kao potencijalne nasilnike, kaže autor studije dr. David Frederick. Osim toga, odbija ih možda i to što su svesne da ćete više vremena provesti u teretani, nego s njima.

– Dakle, žene traže samo znakove zdravlja i kondicije, ne i isklesano telo – kaže autor studije.

7. Želi partnera koji je spreman na emocionalno zbližavanje

Da bi vam žena poklonila poverenje i osećala se dobro, njoj treba osećaj bliskosti. To ne znači da trebate sipati iz rukava ljubavne izjave, ni da je važno reći ‘volim te’, ako na to niste spremni. Bitan je razgovor koji pomaže da se bolje upoznate, bitan je osećaj da muškarac zna da oseti kad je žena umorna i frustrirana i da barem pokuša pružiti podršku. Bitno je da znate prepoznati šta je njima važno i da se potrudite barem ponekad da sudelujete u tome.

– Razgovor i slušanje omogućavaju da se stvori intimna povezanost, kaže dr. Angela Hicks, naučnica koja potpisuje istraživanje koje je pokazalo da žene posebno cene ako ih podržite u za njih stresnim situacijama.

8. Želi partnera koji joj je spreman da joj ugađa

Sve bi bilo lakše kad biste unapred znali šta žena koju osvajate voli – gde da je dodirnete, kako da je poljubite da doživi vrhunac. Ali priručnika za te stvari nema, ponekad možda može upaliti nešto što ste naučili u prošlim vezama, a najčešće je problem u tome da smo individualni i da svako voli nešto drugo.

9.Spreman je da pričeka pravi trenutak

Krenuli ste u izlazak, ona se saplela i pala u vaš zagrljaj tako da su usne završile na pola centimetra? Stop! Ako se sad oduprete i nježno je vratite u uspravan položaj, te pažljivo pregledate njen gležanj (uz malo maženja po nozi) da vidite možete li otići na planiranu večeru, to je savršen potez. Možete je i poljubiti, ali onda ponudite da vas primi pod ruku i osloni se na vas, ili stavite svoju ruku na njena leđa, kako biste joj dali do znanja da ćete je opet uhvatiti ako padne.

10. On deli moj osećaj zaljubljenosti

Ona je zaljubljena, a vi morate na poslovni put. Idite, sve ukazuje na to da ne vredi ona stara ‘daleko od očiju, daleko od srca’, pod uslovom da se malo potrudite. Kako prenose mediji, studija koju je među partnerima koji dele dom sprovelo Američko udruženje psihologa, pokazala je da osećaj bliskosti, međusobnog poštovanja i predanosti vezi pada dok je jedan od partnera na putu, ali nakon ponovnog okupljanja opet raste. A što se češće javljate telefonom ili mejlom, to je manja verovatnoća da će vas partnerka zaboraviti i veći je osećaj zadovoljstva kad stignete kući.

Autor:

#Seks