AKTUELNO

Evo kako!

Otvoreni bazeni su letnja tradicija, kao i rashlađivanje od vrućina. Ali znate li u šta se upuštate kupanjem na javnim bazenima? Ne? Nažalost, moraćemo vas malo razočarati i upozoriti.

Recimo, oko polovina ljudi uopšte tretira bazene poput kade (1), sudeći po najnovijim istraživanjima. Mnoge osobe koje koriste bazena se ne tuširaju se pre nego što uskoče, plivaju znojavi odmah posle vežbanja ili prljavog rada u dvorištu... pa, možete zamisliti mnoge ovakve mogućnosti.

Sav taj znoj, prljavština, masnoća i proizvodi poput dezodoransa i dlaka smanjuju snagu dezinficijensa u bazenima na bazi hlora, tako da je bazenska voda tada manje čista. Zbog toga su plivači osetljiviji na klice koje mogu izazvati urinarne infekcije, razne bolesti i ostala stanja i iritacije.

Ali, ne morate se na osnovu ovoga zauvek odreći kupanja u bazenu. Leto i dalje može zabavno ako primenite nekoliko osnovnih saveta za higijenu, sledite odgovarajuća pravila i letnja zabava na bazenima je zagarantovana.

1. https://waterandhealth.org/healthy-pools/pool-maintenance/a-new-survey-reveals-americans-understanding-and-misunderstanding-of-pool-chemicals/

Zaštitite sebe i druge od klica iz bazena

Bilo da ste u hotelu, vodenom parku, bazenu u sopstvenom dvorištu ili zgradi, vaša odgovornost kao korisnika bazena je da izbegavate unošenje raznih bakterija, klica ili prljavštine u vodu. Pored toga, postoje načini da se zaštitite od bakterija:

• poštujte opšta pravila korišćenja bazena.

• tuširajte se pre i posle ulaska u bazen.

• ostanite van bazena ako imate dijareju ili bilo kakvu infekciju.

• ne urinirajte u bazen i ne dodirujte ostale ljude u bazenu.

• pravite pauze kod korišćenja bazena.

• ne gutajte vodu iz bazena.

• tuširajte se najmanje 60 sekundi pre nego što uđete u bazen, i kao i posle korišćenja bazena.

Samo jedan plivač može u bazensku vodu uvesti milijarde mikroba, uključujući i čestice fekalija. Dobra vest je da je potrebno jedno-minutno ispiranje kako bi se uklonile mnogi klice i bakterije koje ne želimo uneti u bazen. I tuširanje kupkom ili sapunom nakon plivanja može vam pomoći da uklonite sve bakterije iz bazena koje ostanu na koži.

1. Preskočite plivanje ako ste imali dijareju ili bilo koju infekciju u poslednje dve nedelje.

Prema jednom istraživanju (2) iz 2017. godine, 25 % odraslih je izjavilo da su ili da bi plivali sat vremena posle dijareje. To je ogroman problem za higijenu u bazenu, jer čestice fekalne materije na telu upadaju u vodu, još i više ako imate dijareju. Dakle, mikrobi poput Criptosporidiuma koji se šire kontaminiranim izmetom mogu ući u vodu.

Kada je osoba zaražena bacilima, može da nastavi da ispušta parazite dve nedelje nakon što je dijareja prestala. Pojedine vrste parazita mogu da žive u bazenima sa adekvatnim nivoom hlora i do 10 dana. Zato sprečavanjem sebe da plivate posle dijareje i sličnih infekcija, možete pomoći zaštititi higijenu i bazena i drugih osoba koje ga koriste.

2. https://waterandhealth.org/healthy-pools/survey-1-4-adults-swim-diarrhea/

Foto: Unsplash.com

2. Ne pijte bazensku vodu i ne dodirujte se u vodi.

Česta je zabluda da će samo hlor sanirati bazen. U stvari, telesni otpad u velikoj meri poništava sposobnost hlora za borbu protiv klica. Zato je potrebno strogo se pridržavati ovog pravila.

3. Pravite pauze kupanja u bazenu najmanje na svakih sat vremena.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (3) preporučuje korisne pauze pri kupanju minimum na svakih sat vremena. To će vam dati priliku da se sunčate, čitate knjigu, porazgovarate sa prijateljima, pojedete nešto. Dobra higijena korišćenja bazena takođe uključuje pravilno pranje i brisanje ruku nakon korišćenja toaleta.

4. Ne gutajte vodu iz bazena.

Čak i ako namerno ne gutate vodu plivajući u bazenu, verovatno i dalje gutate više vode nego što mislite. U roku od samo 45 minuta plivanja, prosečna odrasla osoba nesvesno popije 1 kašiku vode u bazenu, a deca popiju dvostruko više.

Učinite ono što možete da minimizirate da vam voda ide u usta. Takođe, naučite decu da se voda u bazenu ne pije i da bi trebalo da zatvore usta i začepe nos kad idu rone ispod. Imajte uvek pijaću vodu pri ruci za hidrataciju na pauzama plivanja.

3. https://www.cdc.gov/healthywater/hygiene/swimming/index.html

Da biste se preventivno zaštitili od raznih bakterija koje vrebaju u bazenu, preporuka urologa je NATUROPLEX® BRUSNICA, potpuno prirodan preparat za prevenciju i lečenje urinarnih infekcija na bazi brusnice.

Naturoplex® Brusnica sadrži čitav plod Severno Američke brusnice (sok, opnu, mesnati deo i seme). Dokazi iz studija sprovedenih 2011. i 2012. godine potvrđuju da aktivni sastojci iz Naturoplex® Brusnice provereno deluju i sprečavaju vezivanje bakterija u urinarnom traktu, čak i 24h nakon primene, dok ekstrakti brusnice prestaju da deluju nakon 10h.

Rezultati ovih studija pokazali su i da je Naturoplex® brusnica mnogo efikasnija u sprečavanju urinarnih infekcija, u poređenju sa drugim proizvodima koji sadrže delove brusnice, pa čak i onim dodatno obogaćenim proantocianidinima.

Foto: Promo/Abela Pharm

Autor: pink.rs

#Zdravlje

#bazeni

#leto

#urinarne infekcije