AKTUELNO

Vruće filmske scene teraju da očekujemo da će uvek svaki seks završiti orgazmom za oba partnera – po mogućnosti istovremeno. Ali stvarnost se jako razlikuje od ‘holivudske čarolije’ koju često vidimo na filmu.

U dobro poznatom fenomenu koji se naziva ‘jaz između orgazama’, muškarci imaju dvostruko veću šansu da će postići orgazam od žena.

Istraživanje je pokazalo da samo 65 posto heteroseksualnih žena ‘obično’ ili ‘uvek’ doživljava orgazam tokom seksa u poređenju s 95 posto heteroseksualnih muškaraca.

Zapravo se jedna trećina žena bori za redovno postizanje orgazma, a otprilike jedna od deset seksualno aktivnih žena uopšte nikada nije doživela orgazam.

Orgazmi doprinose većem seksualnom zadovoljstvu, osećajima osnaživanja i povećanoj seksualnoj želji. Veće seksualno zadovoljstvo može dodatno imati pozitivan uticaj na zadovoljstvo u vezi.

– Orgazmi nisu bitni za prijatan i zadovoljavajući seks, zapravo mislim da je ovo jedan od najvećih seksualnih mitova koje treba da napustimo – piše seksualni terapeut Isaja MekKimi za News.com.au.

Ali kada želite da postignete orgazam i jednostavno ne možete da dođete do njega, to može biti frustrirajuće i razočaravajuće za oboje. Ljudi se na kraju mogu osećati neadekvatno i posramljeno.

Foto: Unsplash.com

Šta uzrokuje jaz između orgazama?

Brojni su faktori doprinose nemogućnosti postizanja orgazma. Nedostatak seksualne edukacije glavni je faktor u jazu između orgazama, kao i seksualna očekivanja žena.

Mnoge žene u suštini ne znaju u čemu seksualno uživaju, bore se s tim da seks može biti zadovoljstvo i za njih, a ne samo za partnera i često imaju poteškoća u komunikaciji s partnerom o tome šta žele.

Šta možemo učiniti po tom pitanju?

Smatra se da vrlo mali procenat žena nije u stanju da uopšte postigne orgazam (zbog uticaja lekova ili zdravstvenih stanja), ali većina žena može da nauči kako da doživi orgazam uz prave savete i praktične predloge.

– Kao terapeut za parove i seksolog, ovo je jedno od najčešćih pitanja oko kojeg žene i parovi traže pomoć. Postoje proverene metode koje povećavaju verovatnoću da vi (ili vaš partner) dosegnete orgazam – ističe terapeut.

Gradite iščekivanje tokom dana

Biti seksi je stanje duha. Istraživanja pokazuju da žene koje svojim partnerima šalju sugestivne SMS poruke tokom dana ili nose seksi donje rublje u iščekivanju seksa imaju veće šanse da dosegnu orgazam.

Foto: Unsplash.com

Uložite vreme i trud u predigru

Jedan od najčešćih razloga zbog kojih se žene bore da postignu orgazam je taj što predigra prekratko traje.

Ženska tela prolaze kroz složene promene kako bi se pripremila za seks. Te promene pomažu ženskom telu da izbegne bol i poveća zadovoljstvo. One traju oko 15 minuta.

Provedeno najmanje 15-20 minuta u predigri značajno povećava šanse za orgazam kod žena i može poboljšati užitak za oba partnera

Uključite i ‘zlatni trio’ poteza u predigru

Istraživanje je pokazalo da kada su tokom predigre uključeni oralni seks, stimulacija genitalija i strastveno ljubljenje, šanse za postizanje orgazma dodatno se povećavaju.

#Orgazam