AKTUELNO

Moramo da budemo savesni prema svom zdravlju, velike su vrućine i samodisciplina je jako bitna, rekao je za NOVO JUTRO TV PINK kardiohirurg prof. dr Miljko Ristić.

Dr Ristić je komentarišući vrućine koje nam je ovo leto donelo, rekao da treba pre svega da budemo savesni prema svom zdravlju i da, pre svega, starije osobe i mala deca, posebno vode računa.

“Deca, kao i stariji lako dolaze do dehidracije, pa treba malo obustaviti šetnje preko dana. Preporučuje se samo ujutru ili predveče, uveče. Takođe, ovo se odnosi i na životinje, i njima smeta vrućina puno”, rekao je Ristić.

Foto: TV Pink Printscreen

Kako kaže, potrebna je samodisciplina. Dodaje da od sutra kreće malo niža temperature, kao i da smo pregurali kritičan period.

Foto: TV Pink Printscreen

“Ako se već odlučite za šetnju izaberite neku prirodu, sa što više zelenila”, rekao je Ristić.

Dr Ristić je rekao da ne bi trebalo da bude velika razlika od temperature napolju, od one koju ste napravili u stanu sa klimom.

“Potrebno je prilagođavanje, i da ta razlika ne bude više od 7 stepeni”, rekao je Ristić.

Doktor je rekao da se ne preporučuje jaka hrana, hrana koja je hiperkalorična. Dodaje da su ovo dani kada više prijaju vegetarijanski proizvodi, voće, povrće, limunada.

Foto: TV Pink Printscreen

Kada je kupanje u pitanju, dr Ristić upozorava da se svaki dan neko udavi jer skače i ne prilagođava se temperaturnoj razlici.

“Bude i do 30 stepeni razlika u temperature vode i vazduha, pa posledice budu fatalne. Uvek se nakvasite i pripremite, nikako nemojte uskakati u hladnu vodu”, rekao je doktor.

Ističe da to što u jednoj sekundi želimo da se rešimo vrućine, može da nas košta života.

Autor:

#Zdravlje

#prof. dr Miljko Ristić