AKTUELNO

Simptomi kovida-19 su se promenili, rezultati su studije koja se trenutno sprovodi u Velikoj Britaniji, prenosi Dojče vele (DW).

U studiji Zoe kovid simptom zaraženi prijavljuju svoje simptome putem aplikacije, a evidentno je da su se simptomi što je možda (ne nužno) posledica delta soja.

Vakcinisani i nevakcinisani su prijavili slične simptome kovida, piše na sajtu studije.

„Međutim, oni koji su vakcinisani prijavili su manje simptoma koji su kraće trajali, što sugeriše da imaju lakši oblik bolesti i brže se oporavljaju“, navodi se u tekstu.

Vakcinisani takođe mogu da se zaraze korona virusom, ali podaci potvrđuju da oni obično imaju blage simptome, dok vakcina u značajnoj meri sprečava teške ili po život opasne slučajeve.

Stručni komitet preporučio treću dozu vakcine od ova dva proizvođača

Kod revakcinisanih osoba, ukoliko se zaraze, uglavnom se prijavljuju simptomi kao što su glavobolja, curenje sekreta iz nosa, upala grla, kijavica, gubitak mirisa.

Kod nevakcinisanih su prisutni glavobolja, upala grla, sekret u nosu, groznica, uporni kašalj.

Gubitak mirisa skliznuo je na broj devet na listi, a otežano disanje je znatno ispod broja 30.

DW dodaje da ove fluktuacije mogu da ukažu na to da se prethodno poznati simptomi menjaju kako virus mutira.

Nedavno je studija Gutenberg kovid-19 univerziteta u Majncu pokazala da više od 40 odsto svih zaraženih ne zna da ima ili je imalo koronu.

Autor studije Filip Vild potvrdio je da se zbog statusa vakcinacije ili niske incidencije ne sme odustati od testiranja.

„Ovo je važno merilo za praćenje dinamike pandemije“, rekao je on za DW.

Autor:

#Simptomi

#Zdravlje

#kovid