AKTUELNO

Ako ste ikada proveli besanu noć mučeći se da zaspite i vrteći se po krevetu, već znate kako ćete se osećati sledećeg dana - umorni, napeti i mrzovoljni.

Ali, ovo uskraćivanje preporučenih 7 do 9 sati noćnog sna čini više od samog osećaja umora i mrzovolje narednog dana.

Dugoročni efekti lišavanja sna su stvarni. Nemanje sna iscrpljuje vaše mentalne sposobnosti i stavlja vaše fizičko zdravlje u stvarni rizik. Nauka je povezala loš san sa svim vrstama zdravstvenih problema, od gojenja do oslabljenog imunološkog sistema.

U nastavku ćete saznati uzroke uskraćenosti sna, i kako to tačno kako utiče na naše određene telesne funkcije.

Uzroci deprivacije (uskraćivanja) sna

Ukratko, nedostatak sna je uzrokovan stalnim nedostatkom ili smanjenim kvalitetom sna. Redovno nespavanje, tj. san kraći od 7 sati, na kraju može dovesti do zdravstvenih posledica koje utiču na celo telo. Razna stanja mogu biti uzrokovana osnovnim poremećajem spavanja.

Vašem telu je potreban san, baš kao što su mu potrebni vazduh i hrana, da bi funkcionisalo u najboljem redu. Tokom spavanja vaše telo se isceljuje i ponovo uspostavlja hemijsku ravnotežu. Vaš mozak stvara nove sinapse i pomaže u zadržavanju memorije.

Bez dovoljno sna, vaš mozak i čitav organizam neće normalno funkcionisati. Ovo takođe može drastično sniziti kvalitet vašeg života.

Studijom (1) iz 2010. godine utvrđeno je da premalo spavanja noću povećava rizik od rane smrti.

Foto: Unsplash.com

Uočljivi znakovi hroničnog nedostatka sna uključuju:

• preteranu pospanost

• konstantno zevanje

• razdražljivost

dnevni umor

Stimulanti poput kofeina nisu dovoljni da nadjačaju duboku potrebu vašeg tela za snom. U stvari, to može pogoršati uspostavljanje sna tako što ćete teže zaspati noću, i može dovesti do ciklusa noćnih nesanica praćenih dnevnom konzumacijom kofeina, kako bi se nadoknadili izgubljeni sati sna.

Hronično nemanje sna može da ometa unutrašnji sistem vašeg tela, i prouzrokuje više od ranije navedenih početnih znakova i simptoma.

Centralni nervni sistem

Vaš centralni nervni sistem je informativni autoput vašeg tela. Spavanje je neophodno da bi on pravilno funkcionisao, ali hronična nesanica može poremetiti način na koji vaše telo obično šalje informacije.

Tokom sna, putevi koji se formiraju između nervnih ćelija (neurona) u vašem mozgu, vam pomažu u obradi i procesuiranju novih informacija. Nemanje sna čini mozak iscrpljenim, tako da on ne može obavljati svoje dužnosti. Takođe vam može biti teže da se koncentrišete ili naučite nove stvari. Signali koje vaše telo šalje mogu takođe biti odloženi, što smanjuje vašu koordinaciju i povećava rizik od nesreće.

Deprivacija sna takođe negativno utiče na vaše mentalne sposobnosti i emocionalno stanje. Možda ćete se osećati nestrpljivije ili sklonije promenama raspoloženja. Nespavanje takođe može ugroziti proces donošenja odluka i vašu kreativnost.

Ako se nemanje sna nastavi dovoljno dugo, mogli biste početi sa halucinacijama - gledanjem ili slušanjem stvari koje ne postoje ili nisu prisutne. Manjak sna takođe može da pokrene manično stanje kod ljudi koji imaju bipolarni poremećaj. 

Foto: Unsplash.com

Ostali psihološki rizici uskraćivanja sna uključuju:

• impulsivno ponašanje

• anksioznost

• depresiju

• paranoju

• suicidalne misli

Takođe tokom dana možete doživeti i tzv. mikro spavanje. Tokom ovih epizoda zaspaćete nekoliko sekundi ili minuta, bez da to shvatite.

Mikro spavanje je izvan vaše kontrole i može biti izuzetno opasno naročito za vreme vožnje. Takođe vas može učiniti sklonim povredama ili padovima pri putovanju.

Imuni sistem

Dok spavate, vaš imuni sistem proizvodi zaštitne supstance koje se bore protiv infekcija, poput citokina. Naš organizam koristi ove materije za borbu protiv spoljnjih napadača poput bakterija i virusa. Citokini vam takođe pomažu da spavate, dajući vašem imunološkom sistemu više energije da odbrani telo od potencijalne bolesti.

Deprivacija (lišavanje) spavanja sprečava vaš imuni sistem da izgradi svoje snage. Ako ne spavate dovoljno, vaše telo možda neće moći da se odupre spoljašnjim pretnjama, a možda će vam trebati i duže vreme da se oporavite od bolesti.

Dugotrajno uskraćivanje sna takođe povećava vaš rizik u vezi hroničnih stanja, kao što su dijabetes i srčane bolesti.

Do tada, ako imate bilo kakvih problema sa spavanjem, kako da uspostavite dobar san i ritam spavanja možete pročitati više upravo OVDE

(1)  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2864873/ 

Autor: Pink.rs