AKTUELNO

Male tajne za opuštanje.

Pevanje pod tušem je aktivnost koja može da poboljša vaše opšte zdravlje i raspoloženje, pokazalo je jedno istraživanje. Učiniće vas srećnijim, budnijim i energičnijim.

Oni koji su učestvovali u istraživanju rekli su da su bili srećniji kada su nedelju dana pevali dok su se tuširali, nego onda kada su preskočili tu aktivnost.

To je, naveli su, imalo uticaj i na njihov opšti pogled na svet, jer su smatrali da je život korisniji i bili su osećajniji prema onome što se oko njih događa.

Majkl Pedreg Ekton, konsultant i psihoterapeut, rekao je da rezultati studije imaju smisla, jer pevanje ima moć da poboljša naše raspoloženje, dok različite temeprature vode mogu da utiču na to koliko se opušteno ili budno osećamo.

- Sa psihološke i naučne perspektive, pevanje poboljšava naše raspoloženje i tera nas da budemo svesni disanja. Kada pevamo, jednostavno moramo da dišemo dublje.

Time se povećava nivo kiseonika i šalje poruka mozgu da smo spremni da se umirimo. Oktucaji srca se usporavaju, krvni pritisak se smanjuje i jednostavno se osećate mirnije - objasnio je Ekton.

Autor: