AKTUELNO

Hleb i gojenje ipak nisu u direktnoj vezi, pokazalo je jedno istraživanje.

Beli hleb, o čijem štetnom dejstvu i takozvanim praznim kalorijama slušamo godinama, skinut je sa liste namirnica koje goje!

Istraživanje objavljeno u žurnalu "Napredak u ishrani" obuhvatilo je dva miliona ispitanika, i utvrđeno je da unos hleba i srodnih namirnica nije imao veze sa obimom struka.

Stručnjaci su analizirali hranu visokog glikemijskog indeksa (GI), odnosno hranu koja dva sata nakon konzumiranja i dalje diže nivo glukoze u krvi. U takvu hranu spadaju beli hleb, beli pirinač, slatkiši, krompir i zaslađena pića.

Analizirani su podaci više od dva miliona odraslih ljudi, i nisu utvrđene nikakve konkretne razlike u indeksu telesne mase u zavisnosti od unosa hrane visokog, ili niskog GI.

Glikemijski indeks hrane takođe nije imao nikakve veze sa mršavljenjem ili smanjivanjem masnih naslaga na telu. laički rečeno, obim struka nije zavisio od toga da li su ljudi jeli brze ugljene hidrate, ili one koji sporo oslobađaju energiju.

Presudniju ulogu igrali su godine, genetika, osetljivost na insulin, fizička aktivnost i indeks telesne mase, barem kada su u pitanju masne naslage, težina i obim struka.

Ovo istraživanje sprovedenom je jer se već nekoliko godina vodi polemika u naučnim krugovima o glikemijskom indeksu hrane. Od 2010, kada je Američki savetodavni komitet za ishranu rekao da je nebitan, pa do 2015, kada je postignut svojevrsni konsenzus da je GI "verovatno relevantan u sprečavanju gojaznosti". Sada naučnici kažu - nebitan je.

Autor: