AKTUELNO

Pored toga što se doručak često preskoči, postoji hrana koja nije preporučljiva da se jede na prazan stomak. Ono što je zaslužuje preporuku za početak dana su jaja, integralni hleb i med. Ove namirnice povoljno utiču na zdravlje, a daju osećaj sitosti duže vreme

Takođe, namirnice koje su najpoželjnije i najbolje za početak dana su ovsena kaša, ali ona koju sami napravite, ne kupovna, ili palenta. Ova hrana formira zaštitni sloj u želucu i tako ga štititi od kiselina, ali i podstiče probavu.

Foto: Pixabay.com

Grupa američkih nutricionista sastavila je listu namirnica koje nije poželjno jesti za doručak, a neke sa tog spiska će vas iznenaditi. Naime, većina njih je mnogima od nas omiljeni deo prvog obroka, a ispostavilo se da, ako ih konzumiramo čim ustanemo, mogu loše da utiču na naš organizam.

Mlečni proizvodi

Iznenadićete se, ali jogurt, mleko ili drugi mlečni proizvodi nisu preporučljivi da se konzumiraju ujutru. Mlečne kiseline koje unosimo kroz ove proizvode su "ubijene" hlorovodoničnom kiselinom iz stomaka. Zato unos mlečnih proizvoda ima veoma mali benefit za naš organizam kada ih jedemo na prazan stomak.

Paradajz

Ovo voće sadrži visok nivo tanina, koji dovodi do povećanja kiselosti u stomaku, a to za posledicu često ima pojavu gastritisa.

Slatkiši

Pod ovim pojmom ne podrazumevaju se samo bombone i čokolade nego i "lažna" zdrava hrana - musli, integralni kolačići, keks i slično. Unos slatkiša na prazan stomak izaziva nagli porast nivoa insulina, a to može da ima loš uticaj na pankreas.

Zeleno povrće

Iako su spanać, blitva, kelj i kupus veoma zdravo povrće, nutricionisti ne predlažu da se konzumiraju ujutru. Razlog je što je ovo povrće bogato aminokiselinama i može da izazove gorušicu i bol u gornjem delu stomaka.

Lisnato testo

Veoma popularno kod nas, naročito za prvi obrok. Pogačice, kroasane i druga lisnata peciva izbegavajte jer margarin i kvasac mogu da izazovu nadimanje.

Autor: Pink.rs

#doručak