AKTUELNO

Lečenje ujeda zmije ne zahteva da znate koja vrsta vas je ujela. Zato ne pokušavajte da ubijete zmiju, zarobite je ili fotografišete – samo je ostavite na miru!

Zmije koriste ujed samo kao poslednje sredstvo odbrane, zato ih ne treba dirati.

Sve zmije, uključujući i otrovne, pokušaće da se sakriju od ljudi ili da pobegnu. Stručnjaci ističu da se zmija brani ujedom samo u slučaju krajnje nužde. To potvrđuje i statistika prijavljenih ujeda zmija koja beleži da su ujedi zadobijeni prilikom pokušaja hvatanja zmije ili njenog ubistva. Da do ujeda ne bi došlo, savet je – držite se na distanci!

Kako da izbegnete ujed zmije

Kada se nalazite na staništima zmija, poput visoke trave, kamenjara ili šume, svakako – budite na oprezu. Pazite gde stavljate ruke i noge i uvek nosite dugačke pantalone i duboke cipele ili čizme.

Evo nekoliko dodatnih saveta za zaštitu od ujeda zmija kada ste kod kuće:

– Po mraku krećite se sa baterijskom lampom na otvorenom

– Neka područje oko vašeg doma i dvorišta bude pokošeno i bez štetočina, ostataka i gomila drva. Drugim rečima, ne dozvolite da vaše dvorište postane mesto gde zmije mogu lako da nađu hranu, poput glodara, ili da se sakriju od predatora.

– Ne širite naftalin u svom dvorištu, on ne odbija zmije a može predstavljati opasnost za druge divlje životinje ili malu decu.

Šta treba učiniti ako vas zmija ugrize

Bez obzira na broj prijavljenih ujeda, retko koji od tih ujeda dovede do smrti. Međutim, ugrizi zmija su bolni i zahtevaju medicinsku negu.

Znaci koji pokazuju da vas je ujela zmija su:

– Bol

– Mučnina i povraćanje

– Trzanje mišića

– Oticanje sa modricama

Ako vas je zmija ugrizla, verovatno će doći do otoka, zato skinite tesnu odeću ili nakit. Idite direktno u bolnicu radi medicinskog zbrinjavanja i protivotrova, ako je potrebno.

Šta ne treba raditi

Sledeće radnje neće vam pomoći, a čak mogu i da pogoršaju stvari:

– Ne koristite steznike

– Nemojte rezati ranu niti pokušavati da isisavate krv

– Ne nanosite led

– Žrtvi ujeda zmije ne smeju se davati alkohol ili neke droge.

Takođe, lekari ne moraju da znaju kakva vrsta zmije vas ujela i od čega moraju da vas leče. Zato ne pokušavajte da je ubijete, zarobite ili fotografišete – samo je ostavite na miru.

Autor:

#Ujed

#Zmija