AKTUELNO

Prema feng šuiju postoji lista namirnica koje treba jesti kako bismo ostali zdavi, snažni i kako bismo se zaštitili od negativnih emocija.

Evo šta treba da jedete da biste se osećali dobro ne samo fizički već i mentalno i duhovno.

Kafa

Kafa je svetski popularno piće u borbi protiv umora, a takođe pozitivno utiče na raspoloženje ljudi, čineći ih srećnijim i opuštenijim. Mnoge studije su pokazale da su i kafa sa kofeinom i kafa bez kofeina odlični za bolji osećaj i pripremu za dan.

Foto: Unsplash.com

Čaj

Još uvek nema naučnih dokaza koji potvrđuju ovu tvrdnju, ali holizam promoviše konzumiranje sledećih čajeva: nane, kamilice, ruže, lavande ili matčinjaka, zbog njihove sposobnosti da poboljšaju raspoloženje, opuste telo i smire um.

Avokado

Avokado je voće koje sadrži hranljive materije, poput vlakana, zdravih masti i mikronutrijenata koji su poznati po poboljšanju raspoloženja i povećanju nivoa energije.

Foto: Pixabay.com

Banane i borovnice

Banane sadrže aminokiselinu triptofan – protein koji ljudsko telo onda pretvara u serotonin – ključni hormon koji poboljšava raspoloženje, povećava sreću, čini nas opuštenijima i ima izuzetno pozitivan uticaj na celokupno ljudsko blagostanje. Borovnice imaju vitamin C koji pomaže u smanjenju nivoa stresa, a takođe su pune flavonoida, koji su odlični za sprečavanje lošeg raspoloženja i depresije.

Ovas

Ovaj popularan i visoko preporučen doručak sadrži vlakna, gvožđe i selen, koji su vrlo efikasni za podizanje raspoloženja.

Orašasti plodovi i semenke

Orašasti plodovi su puni važnih minerala koji pomažu mentalnom zdravlju, poput selena, bakra, magnezijuma, mangana i cinka, a takođe pomažu u zameni vitamina B, koji je ključan za raspoloženje.

Semenke lana, čie, konoplje, bundeve i oraha odličan su izvori omega-3 masnih kiselina koje podižu raspoloženje, a osim toga, studije pokazuju da indijski orah pruža ekvivalentne efekte kao terapijska doza lekova za smirenje.

Losos

Masne ribe poput lososa pune su omega-3 masnih kiselina, koje su veoma korisne u stanjima kao što su depresija, bipolarni poremećaj i šizofrenija, zbog svoje sposobnosti da stabilizuju poremećaje raspoloženja.

Foto: Pixabay.com

Fermentisana hrana (kimči, kiseli kupus, kefir, tempeh, kombuha i jogurt)

Neka istraživanja navode da probiotici u fermentisanoj hrani služe kao veza između creva i mozga, pa stoga pozitivno utiču na funkciju mozga, kao i na raspoloženje, ponašanje i nivo energije ljudi koji ih konzumiraju.

Tamna čokolada

Definitivno najpopularnija hrana kada je u pitanju uticaj na raspoloženje i povećanje nivoa sreće zbog serotonina (hemikalije za dobar osećaj) i njegove sposobnosti da oslobađa endorfin u mozgu, što rezultira povećanjem zadovoljstva i pozitivno utiče na dobrobit.

#imunitet