AKTUELNO

Redovni intimni odnosi osim što doprinose bliskosti partnera, poboljšavaju fizičko i mentalno zdravlje. Vođenje ljubavi aktivira ceo naš mozak, pojačava lučenje mnogobrojnih supstanci koje podstiču dobro raspoloženje, umanjuju stres i opuštaju, ali da li ste znali da nas vrela akcija čini i pamtnijim?

Izoštrava um

Zapravo, postoji nekoliko načina na koje nas vrela akcija čini pametnijim. Prvo, vođenje ljubavi aktivira ceo naš mozak. Kada radimo “vežbe” za moždane vijuge, poput rešavanja ukrštenica, sudokua ili igranja šaha, aktivna su samo određena područja našeg mozga. Ali vođenje ljubavi “osvetljava” čitavu našu sivu moždanu masu, čineći ga daleko efikasnijim načinom za održavanje kognitivnog zdravlja.

Osim toga, intimni odnosi pojačavaju naše analitičke sposobnosti. Kada smo intimno aktivni, naš mozak je fokusiran na sadašnji trenutak. Ta vrsta fokusa zapravo izoštrava konkretno mišljenje, verbalno i vizuelno zapažanje, vizuelno-prostornu orijentaciju, pa čak i jezičke veštine.

Poboljšava memoriju

Ispostavilo se da intimni odnos stimuliše rast novih moždanih ćelija, prvenstveno u hipokampusu. Ovaj deo mozga je od vitalnog značaja za pamćenje i skladištenje informacija. Kada se testiraju, polno aktivne osobe bolje pamte reči i imaju bolje rezultate kod vizuelnog i verbalnog prepoznavanja. Studije su pokazale da parovi koji imaju zdrav intimni život tokom godina takođe pokazuju sporiji pad pamćenja.

Popravlja raspoloženje

Najpoznatija reakcija mozga na vođenje ljubavi jeste način na koji nas čini da se osećamo dobro. To je zbog oslobađanja moćnih supstanci kao što su dopamin, oksitocin, vazopresin, serotonin i noradrenalin. Ove hemikalije snažno deluju na naš organizam i pomažu nam da se povežemo sa partnerom, ali i podižu naše raspoloženje.

Često kada naš mozak oslobodi oksitocin, dobijamo i veću količinu melatonina, neurohemikalije koja deluje na snižavanje nivoa kortizola, čime se smanjuje stres i anksioznost. Osim toga, intimni odnos snižava naš krvni pritisak povećavajući protok krvi kroz naše telo. Ovo pomaže ne samo zdravlju srca, već i boljoj snabdevenosti našeg mozga kiseonikom koji dolazi putem krvi.

Autor: