AKTUELNO

Svaki roditelj želi da njegovo dete bude uspešno, ali očekivanja nisu recept za uspeh.

Uspeh zavisi od nekoliko faktora, a psiholozi kažu da način kako vaspitavate svoje dete igra veliku ulogu. Evo sedam naučno potkrijepljenih stvari koje možete učiniti da biste odgajili uspešno dete.

1. Uključite dete u kućne poslove

Neka vam dete pomogne u kućnim poslovima. Istraživanja pokazuju da će ga to učiniti empatičnijom osobom koja će moći da obavlja zadatke nezavisno od drugih.

2. Naučite ga kako da se socijalizuje

Dobre socijalne veštine pomažu detetu da surađuje s drugima, bude od pomoći, razume osećaje drugih i efikasno rješava probleme.

3. Ohrabrite dete da ima veća očekivanja

Da bi ostvarilo više, dete mora da cilja na više. Ohrabrite dete da ima veća očekivanja i ulaže trud uz koji će ih ostvariti.

4. Budite dobri

Dobrota nije znak slabosti. Možete postaviti granice i disciplinovati svoje dete i ako ostanete topla, dobra i smirena osoba.

5. Naučite dete da preuzme rizik

Učite dete da preuzima pozitivne rizike kako bi ostvarilo svoje ciljeve i da ne brine ako ne uspe. Nemojte na dete stavljati pritisak da svaki put mora da pobedi.

6. Naučite dete da razvija dobre odnose

Odnos roditelja ima uticaj i na decu. Deca iz konfliktnih porodica često ostvaruju lošije rezultate od ostalih. Budite primer.

7. Pomozite detetu da se nosi sa stresom

Stres je deo naše svakodnevice. Jedini način da se s njim nosimo je da naučimo njime da upravljamo.

#Dete

#vaspitanje