AKTUELNO

Prosečna dužina opuštenog penisa je 9,16 centimetra, a opušteni, ali nategnuti spolni ud ima 13,24 centimetra, piše Daily Mail. Obim prosečnog muškog alata u erekciji iznosi 11,6 centimetara, a u opuštenom stanju 9,3 centimetra, potvrdila je analiza 17 studija provedenih na 15.521 muškarcu.

Dok se večito vode polemike oko savršene dužine muškog polnog organa, je li bitnija dužina ili tehnika, retko se razgovara o izgledu muških genitalija, smatra dr. David Shusterman, urološki hirurg iz New Yorka. On je sve penise podelio u četiri različite kategorije, nezavisno od njihove veličine ili funkcionalnosti.

1. Velika glava

Kod nekih penisa, a dr. Shusterman ističe kako se to u proseku odnosi na oko 20 odsto muškaraca čije je genitalije video, glava penisa čini se veća i deblja nego ostatak uda.

2. Mala glava

Iako je ovo slučaj kod znatno manjeg procenta muških pacijenata, njihovo polni organ je specifičan po tome što je glavić zapravo manji od samog tela penisa, pa deluje ‘šiljato’.

3. Zaobljeni

Neki muškarci – između 10 i 20 odsto, imaju lagano zaobljen penis prema gore.

– Postoji suspenzijski ligament koji pridržava penis uz zdelicu, koji je kod nekih izraženiji te razlog zbog kojeg je ud usmeren malo prema ‘severu’, a ta zakrivljenost u ovom slučaju iznosi od pet do deset stepeni – kaže Šusterman.

4. Zakrivljeni

Ovaj penis nalikuje onom zaobljenom, ali zakrivljenost je znatno veća i uočljivija i iznosi od 30 do 60 odsto.

– U ovom slučaju najčešće se radi o Pejronijvoj bolesti. Ona je uzrokovana razvojem vlaknastog tkiva unutar penisa koja uzrokuje njegovu zakrivljenost i bolne erekcije – objašnjava dr. Šusterman.

Bolest može nastati kao rezultat povreda krvnih žila u udu, npr. tokom seksa, sportske aktivnosti ili neke vrste nesreće. Tada se pod kožom penisa može osećati kvržica ili zadebljano tkivo, a najčešće se leči medikamentima kao i operacijom koja smanjuje zakrivljenost i vraća funkciju, piše BuzzFeed...

Autor:

#Izgled

#Muškarac

#Penis