AKTUELNO

Od mazanja belanaca i maslinovog ulja do brojnih različitih dodataka ishrani, žene različitim metodama pokušavaju da neguju svoju kosu i vratite joj sjaj. Jedan on poslednjih trendova za njegu kose jeste pranje pirinčanom vodom.

Pirinač je hvaljena zbog svoje sposobnosti da ojača kosu i pomogne rast kose. Iako je tek nedavno došla u središte pažnje na društvenim mrežama, ova namirnica je decenijama bio sastavni deo njege kose kod Kineskinja i Japanki.

Zagovornici korišćenja pirinčane vode za kosu veruju da ona sprečava mršenje kose, čini dlaku glatkijom, povećava sjaj, jača kosu i možda ono najvažnije – pomaže da kosa raste.

Za ovu namirnicu se kaže da je bogata antioksidansima, mineralima i vitaminom E, a ima i regenerativna svojstva koja poboljšavaju elastičnost kose .

S obzirom da njena voda sadrži mnogo skroba, može pomoći da kosa postane gušća i dobije na volumenu. Bogati mnogim vitaminima, mineralima i antioksidansima, folikuli dlake biće obnovljeni iz korena, a vlasište će imati lepo okruženje za rast kose.

To bi moglo da uzrokuje manje pucanja, opadanja i povećanje sjaja.

Istraživanje iz 2010. sugeriše da pirinčana voda može smanjiti površinsko trenje i povećati elastičnost kose. Na drugom mestu, istraživačka ustanova u Japanu razvila je tehniku snimanja koja vizualizuje pojačavajući učinak inozitola na kosu. Inozitol se nalazi u pirinčanoj vodi.

Kada je u pitanju primena – neki preporučuju da pirinač prvo prokuvate u vodi, procedite pa onda i onda tu vodu koristite za ispiranje kose. Drugi smatraju da je pirinač dovoljno ostaviti da odstoji u vodi i da je nije potrebno prethodno kuvati.

Takođe, preporučuje se pirinčanu vodu na kosi ostavite da deluje 20 minuta nakon pranja, a zatim isperete.

Autor: