AKTUELNO

Ovo morate da znate!

Manje jedete, više vežbate, pijete dovoljno vode, a kilogrami su i dalje tu? To se dešava zato što vaš organizam štedi energiju i neće da se oslobodi rezervi koje je stvorio ( sa njima se organizam hrani kada vi krenete na dijetu).

Evo rešenja, otkrićemo vam kako da naterate organizam da brže sagoreva kalorije:

• Svedite unos šećera na minimum! 

Znamo da je veliko zadovoljstvo uz jutarnju kafu kombinovati keks, ali zaustavite se. Ograničite unos keksa, soka, čokolade, kolača i drugih glikemijskih proizvoda. Kalorije koje unesete uzimajući kolač ili tortu zahtevaju mnogo jači trening. Takođe, hleb, testeninu i rafinisani pirinač zamenite integralnim verzijama, bogate biljnim vlaknima.

• Biljna vlakna!

Vlakna su neophodna za zdravlje digestivnog trakta, što je preduslov za opšte dobro zdravlje. Ona ubrzavaju varenje i utiču da se kalorije brže sagore. Treba da budu glavni sastojak u vašem meniju ukoliko želite da izgubite na težini. Jedite više žitarica od celog zrna, pasulj, krompir, grašak, kruške, bobičasto voće, urme, badem. Ukoliko želite da izgubite na težini i potreban vam je neki suplement kako bi vam pomogao u tome, opredelite se za dijetetske suplemente na bazi biljnih vlaka. Neštetite organizmu a dobijate dobre rezultate.

• Ugljeni hidrati, masti i proteini moraju biti u balansu. 

Telo koristi kalorije da bi stvorilo energiju. Da li ste znali da, u proseku, i proteini i ugljeni hidrati imaju po četiri kalorije po gramu , dok jedan gram masti sadrži 9 kalorija. Naravno nisu svi ugljeni hidrati isti i treba voditi računa koji ugljeni hidrati se koriste. Preferirajte one koji se nalaze u namirnicama prirodnog porekla koje nisu industrijski obrađene: ječam, ovas, zob, kupus, pasulj, grašak, šargarepa, paradajz , smokve, urme, jabuke, banana. Manjak ugljenih hidrata utiče na manje energije u organimu, umor dok višak ugljenih hidrata (pre svega unet putem šećera) može da izazove dijabetes, začepljenje krvnih sudova, prekomeran broj kilograma. Zato pažljivo birajte koje ugljene hidrate unosite.

Foto: Unsplash.com

• Masti.

Pažljivo birajte koje masti koristite jer neke usporavaju vaš metabolizam dok ga druge ubrzavaju. Preferirajte maslinovo ulje i ulje plave ribe. Setite se da zdravi ugljeni hidrati i proteini imaju znatno manje kalorija od masti. Masti svedite na minimum.

• Doručak je najvažniji! 

Ne kažu džabe – Doručak pojedi sam, ručak podeli sa prijateljem a večeru daj neprijatelju. Da bi se organizam pokrenuo potrebno mu je “gorivo”, dajte mu najaču snagu za doručak. Jaja, integralne žitarice, orasi, semenke i sveže voće su odličan izbor za doručak.

Smanjite stres. 

Stres utiče na emotivno stanje osobe. Emotivne trzaje telo shvata kao alarm koji mu sugeriše da zadrži masti i pravi rezerve. Zato kada se psihički stabilizujete, telo će brže sagorevati kalorije. U toku stresa pažljivo birajte namirnice koje uzimate, manje slatkiša i više vlakana, kako ne biste dodatno otežali posao kada stresan period prođe!

• Pravilno dišite. 

Da li ste znali da su pravilno disanje i apetit povezani? Pitate se kako? Pre obroka 5 puta udahnite duboko iz stomaka, udišite 2-3 sekunde, a potom izdišite 5 sekundi. Tako će vam se aktivirati parasimpatički nervni sistem , koji usporava gutanje hrane i daje vreme stomaku da pošalje signal mozgu pre nego što se prejedete. Tako da pravilno disanje smanjuje apetit ali i pomaže da se kalorije brže sagore.

• Užina na svaka 3 sata. 

Ako hoćete da vaše telo brže sagoreva kalorije nema gladovanja, nivo šećera u krvi se mora držati u normali! Jedite redovno, pametno i količinski dovoljno (ne previše). Između obroka bi najbolje bilo da uzmete sezonsko voće koje je bogato biljnim vlaknima.

• Vežbajte! 

Budite aktivni svakog dana. Izdvojite bar 30 minuta za obavljanje omiljene fizičke aktivnosti. Vežbanje ima višestruko dejstvo za vaš organizam – ubrzava vaš metabolizam, kalorije se brže sagorevaju, čini vas zdravijim ali i atraktivnijim.

Foto: Unsplash.com

• Nemojte da jedete noću! 

Kao što smo rekli večeru dajte neprijatelju. Kalorije koje unosite uveče direktno se pretvaraju u masne naslage, i talože se oko stuka i butina.