AKTUELNO

Evo šta se dešava u vašem telu samo sedam dana nakon što prestanete da jedete šećer, šta nakon mesec, a šta nakon godinu dana.

Slatkiši i hrana bogata šećerom omiljeni su mnogima od nas. Međutim, da li ste znali da ako izbacite šećer iz ishrane u telu se događaju značajne promene?

Prirodni šećeri koji se nalaze u voću, mleku i ostalim namirnicama dobri su za vaše zdravlje i možete ih unositi u većim količinama preko ovih namirnica. Međutim, industrijski obrađeni i rafinisani šećeri mogu biti velika opasnost. Njihovim izbacivanjem iz izhrane možete drastično poboljšati svoje zdravlje.

Ako se odlučite na izazov i odbacite šećer, dogodiće vam se brojne pozitivne promene.

Šta se događa nakon prve nedelje

Nakon što prestanete da konzumirate šećer na samo nedelju dana, u vašem telu dogodiće se jedna od dve stvari.

Ako su u vašem ranijem načinu života dominirali prerađena hrana, sokovi, gazirana pića i šećeri, verovatno ćete i dalje biti u fazi detoksikacije.

Šećer je naposletku zavisnost, a većine zavisnosti ne možemo se rešiti ako pre toga ne osetimo određene simptome i prođemo kroz krizu. U prvih nedelju dana, a ako ste jeli jako puno šećera, onda i malo duže, možete osetiti žudnju za šećerom, anksioznost, pa čak i depresiju u ozbiljnijim slučajevima.

Te posledice se obično smanjuju već nakon prve nedelje, ali u skladu sa zavisnošću od šećera, mogu potrajati dodatnu nedelju ili dve.

Ukoliko ste bili umereniji u unosu šećera i ako ste se prebacili na ishranu bogatu proteinima, vlaknima i zdravim mastima, već nakon sedam dana trebalo bi da počnete da se osećate prilično dobro.

Bićete manje spori, količina energije tokom dana biće stabilnija, a popraviće se i vaše raspoloženje.

Šta se događa nakon mesec, a šta nakon godinu

Nakon mesec dana bez šećera vaša želja za slatkišima će nestati, a umesto toga pojačaće se žudnja za proteinima i lisnatim povrćem.

Ako izdržite celu godinu bez šećera, poboljšaće vam se zdravlje. Telo će vam se prilagoditi na funkcionisanje na esencijalnim hranjivim sastojcima, a vrlo verovatno ćete izgubiti i kilograme.

Napominjemo da u sklopu jednog takvog stila života možete s vremena na vreme priuštiti nešto slatko. Cilj je da većinu vremena jedete zdravo, ali ako povremeno u ishranu ubacite "slatki izuzetak", to ne bi trebalo da vas omete na vašem putu.

Kada se vaš organizam očisti od veštačkih šećera prestaćete stalno da osećate glad, gubićete kilograme i vaša težina će se stabilizovati.

Autor: