AKTUELNO

Umesto kupovnih sada napravite domaće kore za pitu bez puno muke. Testo se lako umesi, ne morate da budete iskusna domaćica kako bi vam uspelo, samo treba da uložite malo truda. Pomešajte sve sastojke, brašno sipajte proizvoljno, ali po malo kako ne biste upropastili testo. Treba da dobijte meko testo. Zatim nafilujete sa krompirom i lukom i zapečete.

Krompiruša dosta podseća na burek, samo nije toliko masna. Svi je vole, a može se jesti i u toku posta, pa je praktična. Poslužite je sa jogurtom ili kiselim mlekom. 

Sastojci:

Za kore: 400 ml vode, 1 kašičica soli, 2 kašike ulja, brašno po potrebi. Za premaz: 125 g putera, 30 ml ulja,

Za fil: 500 g krompira, 1 crni luk, so, suvi začin, biber, 2 kašike ulja

Priprema: Pomešajte vodu, so i ulje. Dodajte po malo brašna dok ne umesite meko testo. Pokrijte i ostavite da odmori 20 minuta. Krompir i luk iseckajte na sitne kockice. Začinite, sipajte malo ulja i promešajte. Testo podelite na 2 jednaka dela. Na pobrašnjenu površinu stavite jedno testo, još malo pospite brašnom i razvucite oklagijom. Puter istopite i pomešajte sa uljem. Premažite razvučeno testo. Preklopite po dužini sa jedne strane, premažite, pa sa druge i premažite. Zatim preklopite po širini sa jedne i druge strane i premažite. Treba da dobijete kvadrat. Razvucite ga i stavite u pleh. Preko sipajte fil, pa sa drugom polovinom testa ponovite postpak kao sa prvom i stavite preko fila. Premažite pitu sa puterom i uljem, pa isecite na trouglove i opet premažite sa preostalim prelivom. Pecite na 250°C nekih 15 minuta, zatim smanjite na 220°C i ostavite još 15 minuta. 

Autor: Z.L.