AKTUELNO

Tokom hladnijih godišnjih doba, svi smo skloniji prehladama i respiratornim infekcijama. Jedan od svakako najneprijatnijih simptoma nazeba je zapušen nos jer utiče i na naše čulo ukusa a samim tim i na apetiti.

1. Spavajte na boku

Začepljen nos znači da je u sinusima zarobljeno mnogo sluzi koja vam onemogućava pravilno disanje. Stoga je važno da tokom noći držite glavu podignutu tako što ćete dodati još jedan jastuk. Takođe je važno da pokušate da spavate na boku umesto na leđima jer će to pomoći pri otčepljivanju. Vaš nos će imati mnogo veće šanse da se 'isuši' tokom noći, umesto da se nakupi još više sluzi.

Foto: Pexels

2. Hidratacija toplim supama i čajevima

Pijenje vrućih tečnosti vam možda neće pomoći da se brže rešite prehlade, ali će vas osloboditi neugodnih simptoma. Istraživači su otkrili da se ljudi koji piju tople napitke umesto onih na sobnoj temperaturi osećaju puno bolje. Kamilica, zeleni čaj, pileća supa i topla voda s limunom i medom mogu vas sasvim delotvorno umiriti. Placebo efekt koji stvaraju vrlo je važan kako biste se osećali bolje i lakše.

3. Topli oblog stavite na sinuse

Topli oblog deluje tako što smanjuje upale u sinusima i olakšava disanje. Samo uzmite čistu krpu, umočite je u toplu (ali ne vruću) vodu i stavite je na gornji deo nosa i donji deo čela. Toplina obloga otvoriće nozdrve i omogućiti vam lakše disanje. Pazite da ne ostavljate oblog predugo jer biste mogli da opečete kožu.

4. Kupite ovlaživač vazduha

Hladan, suv vazduh kakav je obično u našim kućama još više pogoršava zapušen nos. Tu dobro dođe ovlaživač vazduha jer oslobađa preko potrebnu vlagu u prostoriju. Možete ga držati uključenog i danju i noću, ali je korisniji dok spavate jer vam pomaže da se odmorite i osećate prijatnije. Ne morate da brinete o opasnostima i vrlo brzo ćete primetiti veliko poboljšanje u otpušavanju nosa.

5. Jedite začinjenu hranu

Verovatno ste primetili da nos počne da vam curi kada pojedete nešto ljuto. To vam može biti dobro privremeno rešenje kako biste nos zadržali što manje zapušenim. Ono što možete da učinite ja da počnete postepeno da dodajete ljute začine u jela, kao što je na primer crvena ljuta paprika, beli luk, đumbir i kurkuma. Kurkuma vam možda neće otpušiti nos, ali ima odlična protivupalna dejstva koja će vam generalno pomoći da se rešite prehlade.

Autor: Z.L.

#Prehlada