AKTUELNO

Kako se praznici bliže, euforija je sve veća, pa su mnogi domovi već ukrašeni. Nesumnjivo da jelke, lampice, sjajni ukrasi upotpunjuju doživljaj u praznicima. Ali da bi on zaista bio kompletan nikako ne treba zaboraviti i eksterijer. Jasno je da tokom zimskih dana provodimo manje vremena napolju i retko ko boravi u bašti i dvorištu, osim na kratko, ali to nije razlog da ne povedemo računa o spoljnoj rasveti u vrtu. Sa malim ulaganjem možemo dati novi, tačnije novogodišnji sjaj vrtu.

Ukrasite i osvetlite vrt za malo novca

Tokom zimskih praznika svetlost ima veliku ulogu. Retko ko pri pomisli na novogodišnje i božićne praznike ne pomisli i na rasvetu i kićenje. Ko ima dvorište ili vrt ima i više mogućnosti za ukrašavanje. Ovde se najpre misli na spoljnu rasvetu, koja bi trebalo da bude u tonu sa novogodišnjom. To znači da ukoliko u vašem dvorištu dominira led rasveta neon boje ili toplo žute, da ostala treba da je prati. Nikako nemojte uzimati svetiljke u led beloj boji, ako vam je spoljna rasveta u žutoj. Pokušajte da uklopite nijanse i videćete kakav sklad ćete postići. Danas pretežno dominira led rasveta, pa tako za malo novca možete pazariti fina creva, sijalice ili trake, koje možete staviti duž staze u vrtu ili uokviriti ivice vaše kuće.

Foto: Tanjug/Nikola Anđić

Ne zaboravite na dekoraciju za Novu godinu u vrtu

Ako je rasveta broj jedan kada su praznici u pitanju, ukrasi je prate u stopu. Bez dobro ukrašenog dvorišta, rasveta se može učiniti kao siromašno rešenje. Zbog toga je važno osmisliti dekoraciju za Novu godinu. Najpre počnite od ulaza, koji će ostaviti impresiju na svakoga ko na njega naiđe. Kada je reč o dekoraciji za Novu godinu ulaza, mogli biste pored njega da stavite dve jelkice u saksijama ukrašene svetiljkama, a na sama ulazna vrata venčić. Venčić na sebi može imati Sneška Belića, čizmu Deda Mraza, šta god se vama učini prikladnim. Bitno je da je dekoracija za Novu godinu simbolična i da mami osmeh na lice. Crvena traka i malo zelnila neka se nađu na primer na poštanskom sandučetu. Oni koji imaju četinare u svom dvorištu pravi su srećnici jer sa malo ukrasa i rasvete mogu da učine vrt magičnim. Imajte meru. Ponekad je samo rasveta dovoljna. Vodite računa da sve što stavljate bude vodootporno.

Foto: Pixabay.com

Malč-način da se vaše dvorište reši blata

Bilo da ćemo praznike dočekati sa snegom ili bez njega, ništa ne prepuštajte slučaju. Zima je vlažan period, što znači da ukoliko u dvorištu imate dosta trave, veća je opasnost da će se stvoriti i više blata. Zbog toga biste mogli da razmislite o malču. Reč je o prirodnom materijalu koji se uglavnom pravi od borove kore. Malč je najčešće cigla crvenkaste boje, pa se idealno uklapa uz zelene četinare i novogodišnje ukrase. Njegova pozitivna strana je što kada vam dosadi možete da ga sklonite, ali kada vidite kakvu moć ima i kako utiče na biljke sumnjamo da ćete to uraditi. U svakom slučaju, malč će vas spasiti od blata, ali će i vašem dvorištu dati dašak novogodišnje elegancije. Vrlo je zahvalan i da se postavi pod četinare.