AKTUELNO

Šta žene prvo primete na muškarcima? Bicepse, osmeh, kosu? Većina žena uglavnom prvo usmeri pažnju na gornji deo tela tačnije glavu. Ženskom senzibilitetu važan je osmeh, oči, ali i kosa. Zato se današnjim muškarcima savetuje da se ne opuštaju. Poželjno je da vode računa o izgledu svoje kose jer je to jedna od prvih stvari koje će privući pripadnice lepšeg pola.

Kada frizura zadovoljava, svaka žena će usmeriti pogled i na telo. Da se ne lažemo. Mišići su podjednako važni i lepo ih je videti. Koja žena ne bi poželela muškarca koji ima savršeno izvajanu figuru?

Ukoliko muškarac želi imati i jedno i drugo ovo su načini da se to i postigne.

Stop opadanju kose redovnim vežbanjem!

Zvuči neverovatno, ali stručnjaci kažu da pomaže. Kome nije jasna povezanost, eto i objašnjenja.

Osim genetike i nepovoljnog zdravstvenog stanja, smatra se da je jedan od glavnih uzročnika opadanja kose stres kojem se neko svakodnevno izlaže. Zašto? Zato što stres povećava nivo hormona kortizola u telu koji nepovoljno utiče na folikul dlake, a ujedno pravi opšti haos na hormonskom nivou čitavog organizma. Ko se do sada pitao zašto kosa kod muškaraca opada dobio je odgovor. Dakle, svako ko je izložen stresnim situacijama ima povećanu šansu da u skorije vreme nosi ćelavu frizuru kao lični imidž.

Foto: Unsplash.com

Međutim to se ipak može sprečiti, tačnije zaustaviti.

Ukoliko se na vreme shvati da je organizam izložen stresu i da se dešavaju promene na kosi, pravac na trening bilo koje vrste. Opšte je poznato da fizička aktivnost deluje blagotvorno na organizam koji je izložen stresu. Svako ko je fizički aktivan svoj hormonski status dovodi do poboljšanja, podstiče cirkulaciju i poboljšava zdravstveno stanje. Tako da je na dobitku celokupno funkcionisanje organizma.

Zato nema izgovora. Dva sata nedeljno zarad dobre frizure i guste kose i nije neka žrtva, zar ne? A svaki minut preko toga je samo plus za kosu i mišiće ukoliko se naravno ne pretera. Jer ako se i sa vežbanjem pretera…o tome više u nastavku.

Ni previše vežbanja nije dobro za kosu

Zlatna sredina je često jedina stavka koje se treba držati u životu. Tako je i sa vežbanjem. Kada je reč o treniranju odnosno o upražnjanvanju bilo kakve fizičke aktivnosti treba znati šta je umereno za svakog pojedinca.

Često muškarci kada primete prve rezultate treninga i ugledaju bicepse samo žele još i još po svaku cenu. Jednom dostignut cilj samo se nadograđuje i pojavljuju se novi. Nažalost najčešće se to radi bez nadzora stručnih lica i odlazi se u krajnost koja ima nepovoljne uticaje čak i na izgled kose i može dovesti do njenog opadanja.

Preterano intenzivni treninzi plus uzimanje raznih suplemenata za bolje rezultate, mogu dovesti organizam do granica iscrpljenosti. Iscrpljeno telo je u stvari izloženo stresu, što vraća priču na prethodni deo teksta.

Dakle, bez preterivanja. Izvajano telo prekriveno pločicama, bicepsima i tricepsima može se dostići i na normalan način bez nepotrebnog iscrpljivanja organizma. Nekada je dovoljno promeniti stil vežbi.

Foto: Unsplash.com

Trakama za vežbanje do dobrog izgleda

Ukoliko se trud do sada još uvek nije isplatio, vreme je za pronalaženje stručnog trenera koji u tome može pomoći ili promeniti način vežbanja.

Muškarci koji su pronašli svoj optimalni način treniranja, rezultate mogu poboljšati i uz pomoć korišćenja traka za vežbanje.

U poslednje vreme trake za vežbanje postaju sve popularniji rekvizit u teretanama i na treninzima. Preporučuju se jer doprinose jačanju mišića i pokretljivosti tela. Ovakav način treniranja svakako može dovesti do boljih rezultata u mnogo kraćem periodu. Što znači mnogo bolji izgled, a ujedno i zdrava kosa otporna na stres i nepovoljne uticaje.

Druga stvar je što su ove trake praktične za vežbanje kod kuće. Užurbani ritam života ne ostavlja uvek vremena za odlaske u teretane, a sprave za vežbanje ne staju u stan. Trake za vežbanje mogu da stanu bezmalo i u džep i sa njima se može vežbati baš bilo gde.

Tegovi kao glavni uzrok izvajanog tela

Šta je cilj odlaska u teretanu? Osim dobrog zdravlja i kondicije, jačanje mišića spada među prioritete kada je muška populacija u pitanju. Najlakši način da se to učini jeste uz pomoć korišćenja tegova prilikom praktikovanja vežbi.

U zavisnosti od fizičke spretnosti, snage i cilja, bira se težina tegova kao i vrsta vežbi koje će se praktikovati. Kada je muška populacija u pitanju uglavnom se prelazi na sve veću i veću opterećenost odnosno kilažu tegova. Jednom viđeni mišići, svakom muškarcu postaju motiv za jačanje i povećanje opterećenja tokom treninga.

Foto: Unsplash.com

U ovom segmentu treniranja važno je voditi računa o optimumu, odnosno odgovarajućem opterećenju koje neće uzrokovati nepotrebno naprezanje i povređivanje, jer je to ujedno stres za organizam. Svako preterivanje može ostaviti posledice kako na telu, tako i na izgled kose i dovesti do ćelavosti.

Možda nekim muškarcima izvajano telo i ćelava frizura odlično stoje, ima i toga. Sa druge strane, muškarcima koji nisu sigurni da li im pristaje ovaj imidž ne savetuje se eksperimentisanje i trajno narušavanje izgleda.

Steroidima do sigurne ćelavosti?

Važno je reći da su steroidi ustvari veštački derivati testosterona. Koriste se kako bi se u što kraćem roku povećala mišićna masa. Dakle poenta ovakve vrste suplementacije jeste da se za jako kratko vreme odaje utisak dugogodišnjeg bodibildera.

Treba imati na umu da je ovde reč o igranju sa hormonima. Ukoliko se oni ne koriste na odgovarajući način ili se kupuju od neproverenih izvora koji ih proizvode od loših sastojaka, tada u telu prave više štete nego koristi.

Kada je reč o kosi steroidi na njen gubitak utiču na sledeći način. Može se desiti da telo proizvede višak dihidrotestosterona koji se pričvrsti za folikul kose, uzrokuje propadanje folikula i na kraju dovodi do opadanja kose. Dakle, usled nekontrolisane upotrebe ovih veštačkih dodataka, kosa može da trpi. Kada je reč o ovakvoj vrsti suplementacije mesta šali nema. Kvalitet i stručno rukovanje su presudni kako za izgled tako i za celokupno zdravstveno stanje.

Cilj ovog teksta nikako nije odvraćanje od vežbanja. Naprotiv. Fizička aktivnost je nešto najbolje što telo može dobiti, ali samo pod uslovom da se ne preteruje i ne stvara kontraefekat u organizmu. Jedino se na taj način osigurava dobar izgled koji karakteriše zgodno telo i bujna kosa.

Autor:

#Teretana