AKTUELNO

Vreme praznika je period godine u kom želite da se opustite i zaboravite na brige. Međutim, znate i sami da, ako imate decu, to nije baš uvek moguće.

Većina vas je već okitila domove, što znači da se, najverovatnije u dnevnoj sobi, nalaze predmeti, koje dete iz znatiželje može da uzme u ruke i da se povredi, kao i da ih proguta, što je posebno rizično.

Znatiželja i nesmotrenost su karakteristika sve dece.

Umesto da ih ograničavate u njihovom kretanju ili im uvodite zabrane, čime ćete im upropastiti ovaj divan period godine, bolje bi bilo da svoj dom uredite tako da on bude potpuno bezbedan za klince.

Kako čovek nikada ne može da bude previše oprezan, preporuka je i da budete stalno uz njih, makar kad su u blizini ukrasa i predmeta koji mogu da ih povrede.

1. Jelka i stakleni ukrasi

Jasno je da jelka sama po sebi nije opasna, ali dete može da je povuče i obori na sebe, čime će se poverditi. Zato bi bilo najbolje da je držite negde gde neće moći da je dohvati ili da je na neki način ogradite, kako dete ne bi moglo da joj priđe.

Stakleni ukrasi mogu da budu naročito opasni. Dete može da ih stisne i polomi, pa da se raseče. Još gore, može da ih proguta ukoliko su sitni.

Savetujemo da krhke, lomljive i male ukrasae držite na većoj visini, kako dete ne bi moglo da ih dohvati.

Foto: Pixabay.com

2. Lampice

Na njih posebno treba da obratite pažnju. Lampice su, uglavnom, staklene, i dovoljno male da ih dete stavi u usta.

Preporučujemo vam da ih, kao i staklene ukrase, stavite na viši deo jelke, kako ne bi bile u domašaju deteta.

Obratite pažnju i na kablove i utičnicu; koliko god možete, prekrijte ih nečim kako dete ne bi moglo da ih dohvati.

3. Male baterije

Igračke, ukrasi i lampice, često rade na male okrugle baterije, koje dete lako može da proguta. Mesta na koje se baterije stavljaju, zaštitie lepljivom trakom kako dete ne bi slučajno izvadilo baterije.

4. Igračke za stariju decu

Igračke za stariju decu su često napravljene i od sitnijih delova, koje malo dete može da stavi u usta i proguta, čime može da izazove gušenje. Pored toga, neke od njih su teže, pa mogu da padnu na dete i da ga povrede.