AKTUELNO

Ovo niste znali!

Aspirin ili acetilsalicilna kiselina se koristi širom sveta za otklanjanje bolova, smanjenje povišenetelesne temperature, kao i za razređivanje krvi. Koriste je osobe koje boluju od bolesti srca i krvnihsudova, posebno osobe koje su preležale srčani udar (infarkt) ili moždani udar (šlog). Koriste je iosobe koje su u riziku od nastanka ovih bolesti, osobe sa povišenim vrednostima krvog pritiska,povišenim vrednostima masti i šećera u krvi, pušači… Zato je u narodu često zovu „lek za srce“ ili „lekza tromb“.

Šta je tromb?

Tromb je krvni ugrušak koji nastaje u krvnim sudovima ili srcu, a nastaje kao posledica zgrušavanja ilikoagulacije. Kada su arterije sužene zbog nakupljanja masnoća na njima (aterosklerotskog plaka),tromb može da zapuši krvi sud i dovede do pojave srčanog ili moždanog udara. Redovno uzimanjeacetilsalicilne kiseline, kao i smanjenje faktora rizika smanjuje mogućnost stvaranja tromba.

Šta se dešava kada dugo uzimamo aspirin?

Nedavne kliničke studije su pokazale da se kod svake treće osobe koja koristi aspirin, posleodređenog vremena javlja smanjenje njegovog efekta ili tzv „aspirinska rezistencija“. Ona nastajeusled povećanih koncentracija homocisteina u krvi, čime se povećava rizik za nastanak infarkta ilišloga. Aspirin se tada „troši“ na neutralizaciju homocisteina, čime se umanjuje njegov zaštitini efekatna srce i krvne sudove.

Šta je homocistein?

Homocistein je jedinjenje, o kojem se poslednjih godina sve više priča zbog njegovog uticaja nanastanak srčanog i moždanog udara. To je aminokiselina koja se normalno stvara u organizmu  izmetionina. Ovaj parametar se može odrediti u laboratorijama iz krvi. Normalne vrednosti su od 5 do15µmol/l. Povišen nivo homocisteina u krvi direktno oštećuje zid krvnog suda. Povećanjehomocisteina u krvi podiže stopu oboljevanja i smrtnosti od srčanog i moždanog udara za 50%.

Foto: Promo/Abela pharm

Smanjenje povišenih vrednosti homocisteina se postiže primenom preparata na bazi aktivnogoblika folne kiseline (folata) i vitamina B6 i B12. Folat smanjuje nivo homocisteina, i na taj načinsprečava trošenje aspirina. Folna kiselina u aktivnom obliku tako pomaže aspirinu da ostvari svojpuni terapijski efekat.

Uz svaki aspirin – CARDIOvitamin!

CARDIOvitamin® je jedini preparat na našem tržišu koji sadrži aktivan oblik folne kiseline, vitamineB1, B6, B12, C i D. Zajedničkim delovanjem Cardiovitamina® i aspirina, čuva se antiagregacioni efekataspirina, krvni sudovi se jačaju i čuvaju od oštećenja.

Zašto je važan aktivan oblik folne kiseline?

Svaka druga osoba u Srbiji ima urođeni defekt na enzimu koji pretvara folnu kiselinu u aktivan oblikfolne kiseline, što znači da ne može da iskoristi u potpunosti folnu kiselinu koju unese u organizam.Samo aktivan oblik folne kiseline (5-metiltetrahidrofolat) dokazano može da snizi nivo povišenog homocisteina, kao faktor rizika za nastanak srčanog i moždanog udara.

Svetska Zdravstvena Organizacija ističe da se čak 75% smrti uzrokovanih srčanim i moždanimbolestima može sprečiti promenom životnog stila. Zato je od velikog značaja rano prepoznati faktorerizika i započeti sa njihovom korekcijom na vreme.

Uz svaki aspirin CARDIOvitamin!

- Snižava nivo homocisteina

- Smanjuje rizik od srčanog i moždanog udara

- Jedna kapsula dnevno

- Da svako srce kuca zdravo

Autor: M.M.