AKTUELNO

Istraživanja, rađena na malom uzorku ljudi, pokazala su da visoka doza antacidnog leka famotidin ubrzava da se simptomi i upale izazvani kovidom 19 ublaže.

Studija je sprovedena kod nehospitalizovanih, nevakcinisanih odraslih osoba sa blagim do umerenim simptomima kovida.

Lek famotidin koristi se u lečenju i sprečavanju ponovne pojave čira na dvanaestopalačnom crevu, leči i otklanja simptome povezane sa čirom na želucu i u lečenju gastro-ezofagealne refluksne bolesti.

Lek famotidin HF sadrži aktivnu supstancu famotidin (20 mg ili 40 mg), koja pripada grupi lekova pod nazivom antagonisti H2 receptora. Famotidin HF smanjuje lučenje kiseline u želucu.

Inače, uzimanje leka se ne preporučuje u toku dojenja, jer se izlučuje u majčino mleko, a uputstvo upozorava da u toku primene može doći do pojave neželjenih dejstava, kao što su vrtoglavica i glavobolja.

Otprilike polovina ispitanika u istraživanju, koje je obuhvatilo 55 pacijenata, uzimala je famotidin, glavni sastojak Džonson i Džonsonovog široko korišćenog leka, i uzimali su ga tri puta nedeljno dve nedelje.

Ime leka koji je korišćen u istraživanju je pepcid i on sadrži famotodin, a ostali su uzeli tabletu koja nije sadržala nikakvu sličnu supstancu.

Kod bolesnika u grupi lečenoj famotidinom 14 od 16 praćenih simptoma brže je prošlo, uključujući gubitak mirisa i ukusa, otežano disanje i bol u grudima.

Lečenje famotidinom takođe je dovelo do bržeg poboljšanja upalnih markera bez ikakvih štetnih efekata na imuni odgovor pacijenata, saopštili su naučnici u časopisu Gut.

„Nadamo se da podaci koje objavljujemo nakon ove studije usmeravaju buduća ispitivanja koja su neophodna za potvrdu famotidina kao leka za pacijente sa kovidom 19“, rekao je vodič studije dr Tobajas Janovic iz „Northwell Health and Cold Spring Harbor Laboratory“, prenosi Indeks.