Jedan od najjednostavnijih načina da pripremite kolač ili bilo koje drugo jelo je taj da sve sastojke stavite u jednu posudu, a smesu samo izlijete u pleh.
Upravo je takav recept za neodoljivi kuglof sa jabukama i orasima. Poreklo ovog kolača nije sigurno, svojataju ga dve nacije - Francuzi i Austrijanci, a postoji i priča da je lično kraljica Marija Antoaneta prenela Francuzima način pripremanja kuglofa.
Sastojci: 2 jajeta, 100 g šećera, 8 g vanilin šećera, 100 ml jogurta, 100 ml ulja, 180 g brašna, 10 g praška za pecivo, 50 g seckanih oraha, 2 jabuke.
Priprema: Cela jaja pomešajte sa vanilin šećerom i šećerom, pa umutite rućnom žicom. Sipajte jogurt i ulje, pa ponovo sve sjedinite. Lagano dodajte brašno i prašak za pecivo, zatim mešajte dok ne dobijete glatko testo. Ubacite sitno naseckane orahe i dobro umutite. U pobrašnavljeni kalup za kuglof prečnika 22 cm ulijte dobijenu smesu. Jabuke oljuštite i isecite na kockice pa ih poređajte po testu ravnomerno. Pecite na 180 C nekih pola sata. Kada bude pečen uzmite tacnu na kojoj ćete ga služiti i izvrnite pleh. Po želji ga pre služenja pospite šećerom u prahu.
Autor: Z.L.