AKTUELNO

Uživaćete u svakom zalogaju ovih preukusnih kiflica punjenih džemom. A kada u testo dodate i dve kašike pavlake ostaju mekane danima. Ukusom podsećaju na starinske bakine kiflice.

Sastojci: 600-650 g brašna, so, 20 g kvasca, 1 kašičica šećera, 200 ml tople vode, 75 ml ulja, 1 jaje, 2 kašike kisele pavlake.

Foto: Pixabay.com

Priprema: Razmutite kvasac sa 100 ml tople vode, kašičicom šećera i kašičicom brašna. Ostavite na toplom desetak minuta, da nadođe. U aktiviran kvasac dodajte polovinu prosejanog brašna, so, jaje, ulje, kiselu pavlaku i ostatak vode. Rukama umesite glatko testo, postepeno dodavajući ostatak brašna. Testo prekrijte i ostavite da odmara 30 minuta.Podelite testo na 8 jufkica. Jufke istanjite u pravougaonike. Jedan deo testa isecite na trakice debljine oko 1 cm. Duž ivice, koja nije isečena, namažite džem, pa testo urolajte u kiflice. Pleh obložite papirom za pečenje (ili premažite uljem) pa preko stavite kiflice.Premažite testo sa umućenim jajetom sa mlekom. Pecite u zagrejanoj rerni na 200 C dok ne porumene (oko 20-30 minuta).Vruće kiflice pokvasite sa vodom i prekrijte krpom (ili folijom). Sačekajte da se prohlade, pa ih pospite sa šećerom u prahu.

Autor: Z.L.

#Kiflice