AKTUELNO

Kalcijum i vitamin D3 = zdravlje kostiju

Kada govorimo o kalcijumu i vitaminu D3, prva asocijacija nam je zdravlje kostiju. Tačnije koštana masa i gustina kostiju. Sa starenjem se koštana masa i gustina smanjuju dovodeći do nastanka dva veoma rasprostranjena i ozbiljna stanja, a to su osteopenija i osteoporoza.

Osteopenija predstavlja početni gubitak koštane mase, koji prethodi nastanku osteoporoze – značajnom sniženju gustine kostiju, koje za posledicu ima veću poroznost kostiju i česte spontane patološke frakture kostiju. Do lomova kostiju dolazi prilikom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, pa čak i kašljanja, hoda ili neznatnog naprezanja.

Smanjenje mase i gustine kostiju – kalcijum i vitamin D3 u deficitu

Nije samo starenje povezano sa smanjenjem koštane mase i gustine. Nasledna predispozicija takođe može da igra ulogu u nastanku ovih oboljenja, ali i nešto na šta i te kako možemo da utičemo i sprečimo, a to je deficit kalcijuma i vitamina D3.

Žene u menopauzi su posebno vulnerabilna grupa, obzirom da smanjenje nivoa estrogena, rezultuje i smanjenjem koštane gustine. Međutim, nisu ni muškarci pošteđeni mogućnosti pojave osteopenije i osteoporoze. Smanjenje nivoa testosterona, posebno nakon 70.godine života povećava rizik od osteoporoze i sledstvenih patoloških fraktura kostiju.

Foto: Promo/BiVits

Kalcijum i vitamin D3 – za prevenciju osteopenije i osteoporoza

Osteopenija i osteoporoza su stanja koja značajno utiču na smanjenje kvaliteta života, dovode do onesposobljavanja za rad i obavljanje svakodnevnih aktivnosti, ali i nastanka potencijalnih trajnih invaliditeta.

Upravo zbog toga o osteopeniji i osteoporozi moramo misliti na vreme. Prevencija ovih stanja je moguća, blagovremenom nadoknadom kalcijuma i vitamina D3.

Razmislite, da li je lakše na vreme uzeti zdravlje u svoje ruke i započeti adekvatnu suplementaciju kalcijumom i vitaminom D3, ili dozvoliti da se sastav kosti izmeni do te mere da dovede do spontanih fraktura kostiju, privremene onesposobljenosti, ali i trajnog invaliditeta?

Najčešće se prevencije setimo kada problem već nastane. Nažalost, u slučaju osteoporoze i smanjenja gustine kostiju, ukoliko ne krenemo na vreme sa adekvatnom nadoknadom kalcijuma i vitamina D3, promene koje nastanu na kostimu su, u većini slučajeva, ireverzibilne. Upravo zato o prevenciji treba misliti na vreme.

BiVits Activa Calcium Vitamin D3 1000 IU – za zdravlje kostiju i prevenciju koštanih oboljenja

BiVits Activa Calcium Vitamin D3 1000 IU u jednoj tableti sadrži kalcijum i vitamin D3, koji svojim sinergističkim delovanjem doprinose očuvanju normalne gustine i strukture kosti, sprečavajući da do osteopenije i osteoporoze dođe. Ovo je posebno značajano imati na umu za vulnerabilne grupe, poput žena u menopauzi, osoba sa oboljenjima digestivnog trakta koje za posledicu imaju smanjenu apsorpciju minerala i vitamina, genetski predisponiranih, ali i starijih osoba koje se nalaze pod povećanim rizikom za razvoj osteopenije i osteoporoze.

Mislite o svom zdravlju na vreme, konsultujte se sa vašim lekarom i sprečite ono što jednostavnim korakom može biti sprečeno. Ne zaboravite da je prevencija uvek bolja od svakog leka!

Autor: M.M.