AKTUELNO

Primetili ste da vam je jezik bele ili sivkasto bele boje? Bez obzira da li ima samo nekoliko mrlja ili je ceobele boje obično je bezopasno. Postoji nekoliko razloga zašto se ovo javlja, i vrlo verovatno brzo prolazi.

Zdrav jezik je ružičaste boje, prekriven papilama, malim čvorićima koji se nalaze na površini jezika i grubeje teksture. Promena boje jezika je često posledica loše oralne higijene. Kada je vaš jezik bele bole, toznači da su ostaci hrane, bakterije i mrtve ćelije smeštene između upaljenih papila mogu da nakupljajubakterije i gljivice i izazovu infekciju jezika.

Beli jezik može biti posledica prekomernog rasta Candide, gljivice koja izaziva gljivične infekcije.Normalno, gljivica živi u ustima, ali kada se akumulira, padne imunitet organizma, može da se proširi nausta, desni, jezik, krajnike i zadnji deo grla stvarajući beli jezik, lezije, oštećenja, crvenilo i čak krvarenje.Osim belog jezika, drugi simptomi Candide uključuju umor, gljivične infekcije kože, noktiju izamagljenost ispred očiju.

Šta još može da bude uzrok belog jezika:

Suva usta: nedostatak pljuvačke u ustima može dovesti do povećanja bakterija. Koristite redovno rastvorza ispiranje usta koji ima za cilj borbu protiv simptoma suvih usta.

Dehidratacija: nedostatak tečnosti može smanjiti vaš imunitet i pomoći u proizvodnji bakterija. Pijtedovoljno vode tokom dana (2-3 litra) da napunite svoje prirodne tečnosti.

Iritacija: oštre ivice zuba, proteza mogu sastrugati i povrediti vaš jezik. Ove rane su idealno tlo za razvojbakterijskih infekcija. Dobra oralna nega može pomoći u prevenciji upala tih ogrebotina.

Alkohol: konzumiranje alkohola može dovesti do dehidracije i učiniti vaš jezik bolnim i suvim. Ako vam jejezik osetljiv, izbegavajte rastvore za ispiranje usta sa alkoholom.

Pušenje ili duvan za žvakanje može da poveća rizik od raka usne šupljine. Smanjite upotrebu duvana akoje moguće i redovno čistite usta.

Kako pomoći sebi i sprečiti pojavu belog jezika

Neophodna je redovna oralna higijena, posetite svog stomatologa svakih 6 meseci, perite zube dva putadnevno pastom koja ima dokazano dejstvo protiv karijesa, plaka. Pored toga preporuka je da koristiteirigator, konac za zube i da redovno menjajte četkicu za zube svaka tri meseca. Uključite probiotike i krozishranu (jogurt, kiseli krastavci) kako biste pomogli u borbi protiv infekcije. Mogu pomoći pastile sa propolisom koji pomažu u borbi protiv bakterija, virusa i gljivica, sa vitaminom C i cinkom, koji dodatnojačaju odbrambenu moć usne šupljine.

Foto: Promo/Abela Pharm

Ako vaš jezik bude i dalje beličaste boje, bolan, otečen ili upaljen, obratite se svom doktoru za opcijelečenja.

Autor: M.M.