AKTUELNO

Veoma su zdrave!

Paprika je ukusan dodatak bilo kojoj ishrani, pogotovo jer dolazi u najmanje četiri različite boje svaka sa svojim jedinstvenim profilom ukusa i zdravstvenim blagodatima.

Bolji vid

Kao što je mrkva dobra za vid, tako je i s paprikom. Paprika sadrži karotenoidne spojeve beta-karoten, lutein i zeaksantin te vitamin C, koji su presudni za zdravlje očiju, navodi Nacionalni institut za oči. Istraživanje iz Australije iz 2019. godine pokazalo je da narandžasta paprika sadrži najveći nivo zeaksantina, dok žuta paprika sadrži puno luteina.

Smanjuje želju za hranom

Ako je prošlo više od tri sata od vašeg poslednjeg obroka, pojedite međuobrok koji sadrži uravnoteženu kombinaciju ugljenih hidrata i proteina. Jedna srednja paprika sadrži više vitamina C nego narandža, a papriku možete jesti recimo uz humus. Takav međuobrok će smanjiti osećaj gladi.

Gubitak kilograma

Paprike su niskokalorične, a jedna srednja paprika sadrži 31 kaloriju. To je zato što se paprike sadrže pretežno od vode i vlakana, a vlakna nas duže vreme održavaju sitima. Stoga je paprika idealna namirnica ako želite smršati.

Dobra je za kosti i zglobove

Paprika štiti hrskavicu i kosti zahvaljujući velikim količinama vitamina C, navodi Udruženje za artritis. Pola šolje crvene paprike daje preporučenih 75 miligrama za žene, odnosno 90 miligrama vitamina C za muškarce.

Smanjuje upale

Paprika je protivupalna superhrana, a crvena paprika ima najviše zdravstvenih koristi. Crvena paprika sadrži najviše količina beta-karotena, kvercetina i luteina, a utvrđeno je da lutein neutralizira slobodne radikale i smanjuje upalu.

Zdraviji zubi

Paprika, poput jabuka i drugog hrskavog povrća i voća, prirodne su četkice za zube. Njihova hrskava, vlaknasta tekstura pomaže u uklanjanju čestica hrane i bakterija. Uz to, paprika je puna vode, što potiče protok sline koja je presudna za zdravlje vaših zuba jer smanjuje štetne učinke kiselina i enzima koji napadaju zube, navodi Stomatološki fakultet Univerziteta Illinois u Chicagu.

Smanjuje rizik od razvoja srčanih bolesti

Studije pokazuju da je kapsaicin snažan antioksidans koji može zaštititi od oksidativnog stresa, piše „Eat this“. Istraživači su su želeli utvrditi učinak ove komponente na metabolički sindrom, skup srčanih stanja, uključujući gojaznost, insulinsku rezistenciju, visoki krvni pritisak i loš holesterol.

U analizi 12 studija objavljenih u časopisu „Nature“, istraživači nisu otkrili značajna poboljšanja u razini glukoze ili hipertenzije, ali su otkrili da je značajno smanjen nivo lošeg holesterola.

Pomaže kod sindroma iritabilnog creva

Sindrom iritabilnog creva hronični je poremećaj debelog creva koji često uzrokuje grčeve, bolove u stomaku, nadutost, zatvor i proliv. Crvena paprika može delimično olakšati te bolove.

Autor:

#paprika