AKTUELNO

Ukoliko Vas muči što imate malu spavaću sobu, ne očajavajte – to je jedan od najčešćih problema sa kojima se mnogi susreću prilikom planiranja i uređenja enterijera spavaće sobe.

Još jedna dobra vest je da postoje mnogi trikovi za preuređenje i ukrašavanje ograničenog prostora spavaće sobe kako bi je učinili vizuelno većom, a koji ne uključuju skupa i naporna pregrađivanja i izmeštanja zidova.

Opredelite se za niske krevete

Jedan od najbržih načina da se postigne iluzija prostranijeg budoara je spuštanje kreveta ulaganjem u nisko spušteni okvir. Krevet niskog profila bukvalno ostavlja više prostora za disanje iznad njega, čineći da soba izgleda i oseća se većom nego što jeste.

Obojite zidove, pod i plafon u istu boju

Kretanje svetlosti i vazduha je još jedan važan faktor da mala spavaća soba izgleda veće. Ako se osećate “opkoljenim” zidovima Vaše spavaće sobe, učinite da oni „nestanu“ farbanjem cele sobe u istu boju, uključujući pod i plafon - slično efektu boravka napolju pri čemu se horizont i nebo ne razlikuju, farbanje svih strana u istu boju čini da se udaljavaju jedna od druge, stvarajući otvoreniji osećaj.

Izaberite tanki okvir kreveta

Ako želite da mala soba izgleda veće zaboravite krevete masivnih okvira. Umesto toga, odlučite se za krevet laganih silueta. Zamislite Shaker dizajn sa elegantnim suženim nogama ili delikatnim krevetom od kovanog gvožđa. Ovi stilovi će stvoriti osećaj strujanja vazduha oko kreveta, a takođe se preporučuju i kreveti sa balhadinom koji će dodatno naglasiti visinu sobe.

Zamenite uzglavlje zidnom policom

Dizajniranje male spavaće sobe je delikatan balans između maksimalnog skladištenja uz minimiziranje količine viška u prostoriji. Brz način da se postigne ovaj dualitet je ugradnja zidnih polica, bilo kao uzglavlje ili u okviru sobe. Kao i plutajući noćni stočić, ova polica pomaže u stvaranju iluzije otvorenosti i vazduha. Ako ga ofarbate istom bojom kao i zidove, dodatno nestaje, a istovremeno pruža mesto za Vaše stvari.

Pojednostavite dekor posteljine

Mala spavaća soba nije mesto za obimne jorgane i slojeve ćebadi. Jednostavna posteljina čistih linija i prozračnih tkanina poput lana i pamuka učiniće da Vaša spavaća soba bude sveža i otvorena. Takođe, zadržite broj jastuka na kevetu na samo one na kojima zaista spavate. Jedan ili dva ukrasna jastuka biće sasvim dovoljna kao ukrasi, ali se trudite da se zadržite na tome i ne pretrpate prostor i krevet suvišnim detaljima.

Osvetlite malu spavaću sobu lampama ili šinskom rasvetom

Obezbedite dodatni prostor za odlaganje na noćnim stočićima tako što ćete se opredeliti za praktične viseće ili zidne lampe.
Minimalna zidna i viseća svetla ne samo da maksimiziraju potencijalno skladištenje uz krevet, već i doprinose prozračnom, otvorenom osećaju.

Iako se mnogima ne čini kao očigledan izbor, šinska rasveta u spavaćoj sobi može umnogome da doprinese atmosferi i da vizuelno uveća prostor, naročito kada se postavi u blizini ormara. A ukoliko ormar poseduje i ogledala, još više će uticati na vizuelno uvećanje o čemu ćemo već detaljnije pisati u nastavku teksta.

Trik je da se izvor svetlosti koristi indirektno. Usmerite šinsku rasvetu ka zidu ili ormaru da biste ih dodatno naglasili tako da se svetlost reflektuje nazad u prostoriju. Ukoliko pritom odaberete šinsku rasvetu sa sistemom osvetljenja koje se može prigušiti, imaćete i funkcionalno i ambijentalno osvetljenje.

Postavite plutajuće noćne ormariće i police

Butik dizajnerski hoteli su često odlično mesto za pronalaženje inspiracije za uređenje funkcionalne i moderne male spavaće sobe. Jedan od njihovih omiljenih trikova je plutajuća polica, koja osim što odlično obavlja svoju primarnu funkciju mini “skladišta” za odlaganje , uklapa se u gotovo svaki stil i dekor.

Kupite (izgradite) krevet sa ugrađenim fiokama

Minimizirajte nameštaj u spavaćoj sobi pomoću komada dva u jednom, kao što je krevet sa ugrađenim fiokama. Tako ćete u isto vreme obezbediti dodatan prostor za odlaganje posteljine ili suvišnih stvari i pustiti sobu da “diše” u kojem dodatnom kvadratu više.

Objedinite svu odeću u jedan velik ormar

Dodavanje velikog komada nameštaja može zvučati kontradiktorno, ali ideja je da se minimizira ukupan broj komada nameštaja u prostoriji. Na primer, ako delite sobu, pronalaženje prostora na podu i zidu za dve komode može biti nezgodno i učiniti da soba izgleda zauzeto. Koristeći prednost visine u prostoriji, smanjujete nered i maksimizirate podnu površinu.

Ogledalo u spavaćoj sobi

I pored toga što se vrlo često dovodi u pitanje da li u spavaćoj sobi treba postaviti ogledalo ili ne, ovaj predmet je vrlo često prisutan u ovoj prostoriji i to uglavnom u sklopu plakara ili toaletnog stočića koji je omiljeni komad nameštaja svake dame. Jedna od najvažnijih stvari vezana za ogledalo u Vašoj spavaćoj sobi jeste pozicija. Izbegavajte postavljanje ogledala naspram kreveta kao i velika ogledala sa ramom koja mogu narušiti mir i opuštenu atmosferu u ovom prostoru.

Probajte drugačije postavljanje tepiha

Postavljanje tepiha u podnožje kreveta tako da samo polovina kreveta bude na njemu može stvoriti izduženi efekat, navodeći Vaše oko da veruje da ima više prostora. Ovaj trik možete koristiti i u drugim delovima sobe, postavljajući samo prednje ili zadnje noge komada nameštaja na tepih.

Držite se jednostavnosti

Ovo je najbolje pravilo u svakom dizajnu, ali posebno ako želite da mala spavaća soba izgleda veća. Lako je upasti u zamku dodavanja nepotrebnih ukrasa i detalja, a nakon nekog vremena završite sa skučenom, pretrpanom prostorijom. Nekoliko slika, lepa lampa i prelepa biljka postavljena u uglu je sve što je potrebno u ovoj prostoriji.

Sve u svemu, soba će se uvek osećati većom ako je održavate čistom i organizovanom. Eksperimentišite sa različitim vrstama nameštaja, kreveta i posteljine. Preuredite raspored i napravite police da biste maksimalno povećali prostor svoje sobe. Jednostavan dizajn sa usklađenim bojama i šarama ne samo da će ga učiniti vizuelno privlačnijim, već će i Vašu malu spavaću sobu učiniti većom.