AKTUELNO

Vodite računa o tome da je i vašem psu, kao i vama, vruće tokom visokih temperatura. U obzir morate uzeti i činjenicu da psi imaju i krzno koje ih dodatno greje, kao i to da šapicama hodaju direktno po vrelom betonu.

Visoke vrućine su opasne za ljude, a mogu biti čak i smrtonosne za pse. Toplotni udar kod pasa nastaje kada njihova telesna temperatura više ne može da se reguliše i održava na ugodnom nivou, pa stručnjaci preporučuju da se tokom vrućina psi šetaju samo u određeno doba dana, piše Express.

“Idealno vreme za šetnju je rano ujutru pre nego što se zemlja zagreje i kada je vazduh još hladan. Ako niste jutarnji tip, onda možete da šetate psa kada sunce počne da zalazi i kada temperatura padne”, rekla je veterinarka Linda Sajmon.

Ali nije samo šetnja sa psom problematična tokom velikih vrućina - stručnjaci preporučuju da izbegavate trčanje i vožnju bicikla sa svojim ljubimcem, jer će se nakon takvih aktivnosti teško ohladiti. Osim toga, šetajući svog psa tokom najtoplijeg dela dana, rizikujete da opečete jastučiće njegovih šapa na vrelom trotoaru.

“Samo 15 minuta velike vrućine može biti pogubno za psa, tako da ne vredi rizikovati samo zbog šetnje kućnog ljubimca. Ako nemate vremena da šetate psa ujutru ili uveče kada je hladnije, idite sa njim u šumski predeo ili park u senci drveća, jer su na takvim mestima temperature uvek nešto niže“, rekla je veterinarka.

Stručnjaci ističu da je za većinu pasa temperatura od 25°C već veoma visoka, posebno ako trče ili imaju problema sa disanjem ili gojaznošću, prenosi vecernji.hr.

Znaci izgorelih jastučića na psećim šapama su:

Šepanje ili odbijanje hodanja

Lizanje ili žvakanje šapa

Jastučići tamnije boje

Mehurići ili crvenilo

Znaci toplotnog udara kod pasa su:

Teško dahtanje i otežano disanje

Prekomerna salivacija

Pospanost ili nekoordinisanost

Gubitak svesti i/ili povraćanje