AKTUELNO

Ukoliko ste počeli da se gojite bez očiglednog razloga, bilo bi dobro da se obratite lekaru

Iako se višak kilograma uglavnom pripisuje nezdravoj ishrani, činjenica je da ono može da bude i posledica nečeg opasnijeg. Gomilanje kilograma u nekim slučajevima može da bude simptom nekog problema sa zdravljem, koji iziskuje lekarsku pomoć.

Ukoliko ste počeli da se gojite iako niste napravili neku radikalnu promenu u svojoj ishrani, ili ste već neko vreme na dijeti a ona ne daje nikakve rezultate, bilo bi dobro da se obratite lekaru, kako biste utvrdili da li i kod vas postoji neki zdravstveni problem.

Gojenje se javlja često kao posledica sledećih problema sa zdravljem:

Foto: Unsplash

1. Rezistencija na leptin

Leptin je hormon koji suzbija koji pomaže u regulisanju težine i apetita. On je u direktnoj vezi sa količinom telesne masti; što više masti skladištite, to je više leptina u krvotoku koji šalje signale za modifikaciju apetita tako da se potrošnja i unos kalorija podudaraju.

Osobe koje su rezistentne na leptin ne registruju te signale, pa zato i dalje imaju potrebu za hranom.

2. Oboljenje bubrega

Problemi sa bubrezima takođe mogu da dovedu do gojenja. Kada bubrezi ne funkcionišu kako treba, u telu se gomila višak tečnosti i otpada, koje bi zdravi bubrezi inače preradili i koji bi kasnije bili izbačeni iz organizma.

Probleme sa bubrezima često karakteriše i oticanje nogu, zglobova i gležnjeva. Takođe, problemi sa bubrezima mogu da utiču na to da ređe imate potrebu za uriniranjem, a kada i dođe do tog vida pražnjenja, urin je penast.

3. Sindrom policističnih jajnika

Neobjašnjivo povećanje telesne težine mogu da primete i žene koje imaju probleme sa policističnim jajnicima. Veruje se da do ove pojave dovodi višak muških hormona. Prema stručnjacima iz klinike Mejo, policistične jajnike mogu da karakterišu i maljavost na grudima, leđima i licu, akne, kao i ciste na jajnicima.

4. Depresija

Depresija može da izazove niz stvati koje utiču na telesnu težinu. Depresija je povezana sa hormonom stresa kortizolom, koji može da izazove nakupljanje masnih naslaga na stomaku. Osobe koje se bore protiv depresije, često imaju i probleme sa nesanicom, pa i manjak energije, zbog čega često posežu za namirnicama koje su bogate šećerom.

Povećanje telesne težine mogu da izazovu čak i lekovi koji imaju za cilj da se bore protiv depresije.

5. Hipotireoza

Među brojnim funkcijama tela koje kontroliše štitasta žlezda, nalazi se i metabolizam. Usporavanje rada štitaste žlezde, drugačije se naziva hipoterioza, a ova promena može da dovede do povećanja telesne težine. Uz to, mogu da se jave i umor, osećaj hladnoće i suva koža.

6. Srčani problemi

Prema Američkom udruženju za srce, naglo gojenje može da bude i znak srčane insuficijencije. Iznenadno povećanje telesne težine od 900 grama dnevno ili 2,2 kilograma nedeljno može da bude znak da imate srčane probleme.

Do srčane insuficijencije dolazi kada srce ne može efikasno da pumpa krv. pored gojenja, mogu da se jave i vrtoglavica, bolovi u grudima, otežano disanje i oticanje gležnjeva, nogu i stopala.

Autor: Z.L.