AKTUELNO

U različitom životnom dobu, potrebna nam je različita hrana

Naše potrebe u ishrani se sa godinama menjaju. Iako ste možda godinama jeli istu hranu, možda će doći momenat kada ta hrana više neće da nam odgovara.

- Mogu da postoje i fizičke promene u vezi sa godinama koje se dešavaju u digestivnom traktu, kao i hronični faktori načina života, poput stresa ili upotrebe alkohola, koji izazivaju upalno oštećenje creva - kaže za Eating Vell dijetetičarka Ana Binder-Mkejsi.

Ipak, takođe se javlja i to da moramo da počnemo da unosimo više hranljivih materija iz različitih razloga. Kako starimo, kosti slabe, tako da važno je da budete sigurni da unosite dovoljno kalcijuma. Takođe, koža gubi elastičnost, pa pomaže hrana bogata vitaminima E i C, kao što su semenke suncokreta, bademi i spanać. Međutim, jedan od hranljivih sastojaka koji se često zanemaruje su vlakna.

Vlakna su složeni ugljeni hidrati koji su vitalni hranljivi sastojak za sve. Pomaže telu da vari hranu i omogućava zdravo pražnjenje creva. Nedostatak dnevnog unosa vlakana može dovesti do usporenog varenja i zatvora.

Osim što podstiču bolje varenje, vlakna takođe pomažu u regulisanju nivoa šećera u krvi i poboljšavaju zdravlje srca. Rastvorljiva vlakna, kao što su jabuke, kruške, pasulj i ovsena kaša, smanjuju količinu holesterola koji apsorbujete. Redovno konzumiranje ove vrste vlakana zapravo smanjuje količinu lipoproteina niske gustine (LDL) holesterola u krvi, koji se obično naziva „lošim“ holesterolom. Konzumiranje samo 5-10 grama nerastvorljivih vlakana dnevno može da pomogne da se to postigne, prenosi Healthline.

Iako su vlakna važna za svako doba, nakon 50 godina, vašem telu je potrebno više vlakana. Ne samo da se vaš metabolizam usporava kako starite, već imate tendenciju da imate veću težinu i vlakna postaju još važnija za održavanje optimalnih telesnih procesa, piše The LIst.

Kako da unesete više vlakana u ishranu?

Ženama starijim od 50 godina potrebno je 22,4 grama vlakana svakog dana. Ovo može uključivati i rastvorljiva vlakna (koja se rastvaraju u vodi) i nerastvorljiva vlakna (koja se ne rastvaraju). Za razliku od drugih vitamina i hranljivih materija, možete da dobijete dovoljno vlakana u svojoj ishrani iz hrane koju jedete, tako da ne morate nužno da koristite suplemente. Hrana bogata vlaknima ima širok spektar raznovrsnosti. Možete da jedete bobičasto voće, slatki krompir, lisnato povrće, brokoli, paprike, dinju, patlidžan, cveklu, tikvice, testeninu od celog zrna pšenice, sočivo..