AKTUELNO

Često se desi da zbog brojnih obaveza koje nam svaki dan donosi ne stignemo da očistimo baš svaki deo u kući, ali ove stvari su obavezne zbog brojnih bakterija koje mogu svuda da se prošire.

Kuhinjske krpe

One se smatraju leglom bakterija, koje se na njih lepe zbog ostataka hrane koje se zadržavaju na krpama. Zato je najbolje menjati svaki dan ukoliko imate veliku porodicu. Isto važi i za peškire za brisanje ruku u kupatilu. Kako se stalno koriste, najčešće su konstantno vlažni i kao takvi idealni za skupljanje bakterija. Zato je najbolje svako jutro staviti novi peškir i čistu krpu u kuhinju.

Pločice u kupatilu

Najlakši način da zaštitite pločice i fuge u kupatilu je njihovo redovno održavanje i higijena. Ukoliko zaboravite da ih očistite vrlo brzo će se pojaviti ružne fleke od vode koje će se ubrzo pretvoriti u buđ. Zato je najbolje posle svakog tuširanja prebrisati pločice kako na delu gde je kada ili tuš kabina tako i podne da biste izbegli da se voda zadržava u kupatilu što stvara idealne uslove za pojavu buđi.

Foto: Pixabay.com

Kuhinjski pultovi

Kuhinjski pultovi su mesto gde se seckaju namirnice, ali i odlažu kese kad se vratimo iz kupovine, ključevi od kola, često i pošta i ostali sitni i vrlo prljavi predmeti. Da bakterije koje ostavljaju ne bi došle u kontakt sa namirnicama prilikom pripreme obroka potrebno je brisati ih i dezinfikovati svaki dan. Valja napomenuti da za čišćenje kuhinjskih pultova treba koristiti jednu krpu ili sunđer koji će služiti isključivo za to. Ne treba ih držati i mešati sa ostalim krpama s kojima brišete recimo kupatilo kako biste izbegli unakrsnu kontaminaciju odnosno da bakterije iz kupatila „donesete“ u kuhinju.

Sudopere i lavabo

Kuhinjske sudopere i lavabo u kupatilu takođe treba čistiti svaki dan upravo kako bi se sprečilo zadržavanje prljavštine na njihovim zidovima. Kuhinjske sudopere su mesto gde često ostaju tragovi hrane nakon pranja sudova pa je neophodno svakodnevno ih čistiti i dezinfikovati. Isto važi i za lavabo u kupatilu jer u njega spiramo prljavštinu s ruku koja se nakuplja na njegovim zidovima i može dovesti do pojave raznih infekcija ukoliko ih ne čistimo svaki dan.