AKTUELNO

Promene godišnjih doba i velike oscilacije temperature vazduha uvek sa sobom nose pad imuniteta. Iako smo od početka jeseni daleko, nije rano da se ozbiljno pozabavimo svojim zdravljem. Lekovi iz prirode su uvek dobrodošli, a jedan od saveznika dobrog zdravlja je đumbir.

Ovaj moćan antioksidans poboljšava funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma. Brojne su blagodeti đumbira na zdravlje: poboljšava probavu, smanjuje nadutost i upalne procese u organizmu, uklanja toksine iz pluća zbog čega se posebno preporučuje (bivšim) pušačima i pravi je "buster" imuniteta. Đumbir može da se koristi kao začin, ali najčešće se od njega pravi čaj.

Ako konzumirate čaj od ova tri sastojka uveče pre spavanja pomoći će da se telo očisti od toksina. U litar ključale vode dodati đumbir iseckan na komade (komad od oko 5 cm) i kuvati 5 minuta, pa dodati 1/2 kašičice kurkume u prahu i kuvati još nekoliko minuta. Ostavite da odstoji, procedite, začinite sokom od jednog limuna i medom po želji i pijuckajte tokom dana.

Ipak, morate biti oprezni sa konzumacijom đumbira. Aktivna jedinjenja koja pružaju zdravstvene prednosti mogu da izazovu iritaciju usta i grla kada se uzima previše đumbira.


Za šta je dobar čaj od đumbira?

poboljšava cirkulaciju

ublažava mučninu

smiruje kašalj

smanjuje upalne procese u organizmu

Autor: