AKTUELNO

Da biste se dobro naspavali i odmorili, važno je da ne jedete najmanje dva sata pre spavanja i da izbegavate korišćenje elektronskih uređaja

Greške za koje verovatno ne znate, drže vas budnim i potkopavaju vaš noćni odmor. Ako patite od nesanice, ali ne možete da otkrijete uzrok, ne očajavajte! U ovom članku ćemo vam reći koje loše navike dovode do sličnog rezultata. Odustajanjem od njih možete rešiti probleme sa spavanjem.


1. Kafa posle večere

Kafa ili slatkiši noću mogu izazvati nesanicu. To je zbog njihovih stimulativnih svojstava. Budite oprezni sa kofeinom i rafinisanim šećerom posle večere.

2. Spavajte na punom stomaku

Još jedna uobičajena greška je obilna večera. Naročito ako ste navikli da spavate na stomaku. Težina u stomaku dovodi do noćnih mora, nesanice, gastroezofagealnog refluksa. Takođe ujutru, najverovatnije, ćete ustati umorni. Posle večere preporučuje se sačekati najmanje sat vremena pre odlaska u krevet.


3. Spavajte u različito vreme

Telu je potrebna rutina koju mora striktno da poštuje. Ako jednog dana odete rano u krevet, a sledećeg ujutru, telo jednostavno ne razume šta da radi. Ova konfuzija izaziva promene na nivou mozga. Dakle, nećete moći da zaspite kada vam zatreba. Vreme spavanja je veoma važno za telo. Čak i tokom praznika i vikenda, pokušajte da idete u krevet i ustanete u isto vreme.

4. Kasno ustajanje vikendom

Pošto ne spavamo mnogo tokom nedelje, trudimo se da maksimalno iskoristimo vikende i ustajemo kasno. Ovo je jedna od grešaka koje vas drže budnim! Pokušaj spavanja čini nas letargičnim i zahteva sve više odmora. Iz tog razloga, koliko god da spavate ceo vikend... U ponedeljak ćete osećati umor i nedostatak energije.

5. Gledanje televizije ili korišćenje mobilnog telefona

Korišćenje tehničkih uređaja pre spavanja odlaže proizvodnju hormona koji reguliše cikluse spavanja. To je zato što mozak prima stimuluse i „misli“ da bi trebalo da bude budan! Nije preporučljivo gledati vesti, teške filmove, koristiti tablet ili mobilni telefon u krevetu. Ne zaboravite da je umu i očima potreban odmor od svetlog ekrana.


6. Nedostatak odgovarajućeg dušeka ili pidžame

Koliko dugo niste menjali jastuke ili dušek? Moraju se menjati najmanje jednom u tri godine kako bi se izbegle povrede kičme i poremećaji spavanja kao što je nesanica. Zauzvrat, posteljina i spavaćica treba da budu prilagođeni temperaturi vazduha i da budu udobni. Bez uske pidžame, puno ćebadi ili čarapa koje stišću vaše gležnjeve. Što se osećate prijatnije, brže ćete zaspati i manja je verovatnoća da ćete se probuditi usred noći.

7. Spavajte bez svetla

Mozgu je potreban mrak da signalizira da je vreme za spavanje. Ako ostavite upaljeno svetlo ili televizor, ili ako je napolju previše svetlo, nećete moći da spavate, ili nećete dobro spavati. Pokušajte da ne ukrasite spavaću sobu u previše svetlim bojama.

8. Spavajte sa nekim (uključujući kućne ljubimce)


Zajedničko spavanje može biti veoma prijatno iskustvo, ali ima i negativne posledice po vaš odmor. Ako spavate sa partnerom, psom, decom ili mačkom, kvalitet vašeg sna će biti lošiji nego da spavate sami. To je zato što ćete noću morati da se prilagodite pokretima, zvukovima i temperaturi ljudi ili životinja oko vas. Ako imate problema sa spavanjem, razmislite o preseljenju u drugu sobu ili barem u poseban krevet.

9. Neprijatna temperatura u spavaćoj sobi

Leti pojačavate klimu na maksimum i spavate u čarapama, a zimi zagrevate sobu tako da počnete da se znojite noću? Obe krajnosti su loše za vaš odmor. Najbolje je da se prostorija održava na ugodnoj prosečnoj temperaturi (npr. 20°C).

Autor: