AKTUELNO

Pokvarena jaja mogu da izazovu zdravstvene probleme.

Jaja su jedna od esencijalnih namirnica u svakom domaćinstvu.

Idealna su kao doručak ili večera, kada se spremaju na različite načine, ali su i čest sastojak brojnih jela ili poslastica.

Kvarenje jaja može da izazove mučninu i neverovatan bol u stomaku, kao i druge zdravstvene probleme, zbog čega bi bilo dobro da naučite da proverite da li valjaju, naročito ako dugo stoje u frižideru.

Provera datuma isteka roka na pakovanju je prva stvar koju možete da uradite i svakako prvo što bi trebalo da vam padne na pamet. Pored toga, možete uraditi i nešto od sledećeg:

Vizuelni pregled

Napukla jaja nikako ne treba da koristite. Ukoliko prietite da se na ljusci nalaze praškasta ili sluzava supstanca, moguće je da u se pokvarila. Kada razbijete jaje, potražite znake propadanja i tragove zelene ili ružičaste boje.

Potapanje

Šerpu napunite vodom i polako spustite jaje u nju. Ukoliko potone, dobro je, a ako pluta, onda je verovatno staro, pa samim tim i nije za upotrebu. Iako su još tehnički bezbedna za jelo, jaje pluta kada se u njegovoj ljusci nakon nekoliko nedelja formira mali vazdušni džep.

Pomirišite i pogledajte

Pre nego što upotrebite jaje, razbijte ga u neku posudu i pomirišite. Pokvarena jaja najčešće imaju sumporast miris. Pored toga, pokvarena jaja imaju bledo žumance, dok zdrava imaju izraženu boju.

Autor: