AKTUELNO

Shvatite ovo kao dodatnu motivaciju za dojenje

Nije nikakva tajna da je majčino mleko puno hranjivih materija koje su neophodne za normalan rast i razvoj deteta, ali malo ljudi zapravo zna da je dojenje veoma korisno i majkama.

Možda to nikome i ne bi palo na pamet, uzimajući u obzir česte bolove i ojede bradavica, pa i neprijatan osećaj koji prati ženu neko vreme nakon porođaja.

Ipak, istraživači su u nekoliko različitih studija utvrdili da dojenje može da ima i te kako pozitivan uticaj na majku, iako one toga nisu ni svesne.

Shvatite ovo kao dodatnu motivaciju za dojenje.

1. Gubitak kilograma

Članak u magazinu “Scientific American” kaže da se prilikom “proizvodnje” mleka, na dnevnom nivou potroši oko 480 kalorija. Stručnajci i dalje istražuju da li dojenje zaista utiče na gubitak kilograma, ali mnoge žene su govorile o tome. Ipak, zna se da je dojenje i jedan od vidova prevencije gojaznosti. Studija koju je citirao UNICEF otkrila je da su majke srednjih godina koje su dojile imale niži indeks telesne masti (BMI) od onih koje nisu dojile.

2. Doprinosi osećaju mira

Zbog toga što svojoj bebi pružaju sve hranjive materije koje su joj potrebne, pa samim tim obezbeđuju i neometan rast i razvoj, mnoge majke osećaju mir i spokoj u toku dojenja. Emocionalna blagodet dojenja je neosporiva, čemu doprinosi i sama blizina majke i bebe prilikom dojenja.

3. Utiče dugoročno na zdravlje

Čini se da dojenje može pozitivno da utiče na različite aspekte zdravlja, pa da je samim tim dobro i kada se posmatraju njegovi dugoročni efekti. Postoje mišljenja naučnika da dojenje smanjuje rizike od problema sa dojkama i jajnicima, dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti i mnogih drugih ozbiljnih zdravstvenih stanja.

Prema istraživanju citiranom u magazinu “Scientific American”, vreme dojenja treba posmatrati i kao “četvrto tromesečje” trudnoće, jer je toliko prirodno, normalno i očekivano, da njegov izostanak može u određenoj meri da izbaci organizam iz balansa.

4. Čuva zdravlja srca

Studija o ženama u postmenopauzi koju je citirao “Scientific American”, otkrila je da su šanse za razvoj kardiovaskularnih bolesti bile za čak 10 odsto manje kod žena koje su dojile duže od 12 meseci.

5. Smanjuje rizik od raka

Istraživanje citirano u “Scientific American”-u, pokazalo je i da dojenje može da smanji rizike od kancera dojke i jajnika. Najverovatnije se radi o uticaju nivoa estrogena. Za svakih 12 meseci dojenja, majčin rizik od raka dojke smanjuje se za 4,3 procenta.

Autor: