AKTUELNO

Neki tvrde da jedenje placente ima mnogo koristi za majku, ali studije su otkrile da ne postoje naučni dokazi koji bi to potvrdili. Štaviše, može biti opasno i povećati rizik od infekcije.

Ginekologinja Sara Svift se protivi toj praksi.

- Ne postoji zvanično dokazan razlog da to daje neke prednosti. Jedenje posteljice ne povećava proizvodnju mleka, čak može delovati i potpuno suprotno, a nema ni uticaja na raspoloženje. Sve prednosti se smatraju "placebo efektom'' - pojasnila je doktorka Svift, a prenosi Indeks.

Ipak, neke poznate mame odlučile su se na taj korak. Neki su ga uzimali u obliku tableta, drugi su ga dodavali u smuti. U nastavku saznajemo kojih 8 slavnih mama je pojelo posteljicu nakon porođaja i kako su opisali to iskustvo.

Majim Bialik

46-godišnja glumica je na svom blogu napisala da "nije loša ili luda osoba jer je pojela posteljicu".

- Ljudska bića su jedini sisari koji su odlučili da ne jedu svoju placentu. Dobro je to učiniti - pojasnila je svoj stav, opisujući ukus posteljice rečju "njam".

Kortni Kardašian

Ova 43-godišnja rijaliti zvezda majka je troje dece, a posle trećeg porođaja odlučila je da pojede posteljicu. I izgleda da je uživala u iskustvu.

Ona je podelila fotografiju pilula na društvenim mrežama i napisala:

- Biću tužna kada mi ponestane tableta za placentu. One menjaju život!

Krisi Teigen

Manekenka koja ima 36 godina doživela je postporođajnu depresiju nakon što je rodila ćerku Lunu. Zato je odlučila da pojede sopstvenu posteljicu kako bi sprečila da joj se isto dogodi nakon rođenja sina Majlsa.

- Ja sam u Los Anđelesu, ovde je normalno. Ovde je peku na roštilju - našalila se ona.

Niki Rid

Objavljujući fotografiju na kojoj drži teglu kapsula placente, glumica je napisala:

- Poslednji dan. Nisam spremna da se oprostim od njih!

Januar Džons

44-godišnja glumica rodila je sina 2011. godine i morala je da požuri da se vrati na snimanje serije "Mad Men". Ona veruje da joj je jedenje placente pomoglo da se brzo vrati na posao i kaže da bi to trebalo da postane prirodno za sve majke.

Alisia Silverston

Ova glumica je takođe konzumirala svoju placentu u obliku tableta. Zaista je uživala u njima i opisala ih kao „pilule za sreću“.

Katrin Higl

Glumica je usvojila dvoje dece, a majka je i jednog biološkog deteta. Nakon što je rodila sina, Higlova je otkrila da je svoju placentu dala kompaniji koja ju je liofilizirala, a zatim pretvorila u tablete.

Hilari Daf

Pevačica i glumica Hilari Daf ima troje dece, a placentu je popila posle rođenja drugog deteta u obliku smutija.

Foto: Instagram.com/hilaryduff

- Tako ukusan smuti nisam jela od svoje desete godine. Bio je pun kalorija, sokova, voća i svega ukusnog podelila je sa javnošću.