AKTUELNO

Svaka biljka zahteva drugačije uslove.

Preduzeli ste sve neophodne mere – redovno zalivate, postavili ste biljku na svetlo mesto, u veliku saksiju, ali ona opet vene.

Ukoliko je to slučaj, znajte da nije u pitanju sreća. Veoma je moguće da u svojoj preteranoj brizi pravite neke pogrešne korake.

1. Preterano zalivanje

Zalivanje je svakako neophodno, ali je pogrešno stanovište: “što više, to bolje”. Nemaju sve biljke jednaku potrebu za vodom. Previše vode sprečava većinu sobnih biljaka da napreduju. Sa nekim ko tu biljku gaji već duže vreme, ilis a osobom od koje ste kupili seme, možete da se posavetujte oko količine vode i redovnosti zalivanja.

2. Loša zemlja

Pored vode, biljkama je neophodno i nutritivno bogato zemljište u kom se nalaze neophodne hranjive materije. Njihov zadatak je, kao što im i ime kaže, da hrane biljku i da je učine snažnom i zdravom. Možete nabaviti neko od sredstava za obogaćivanje zemljišta, odnosno đubrivo, ili pripremiti neko od prirodnih materija koje imate u kuhinji.

3. Previše svetlosti

Možda mislite da je direktno sunčevo svetlo u toku celog dana savršen ambijent za biljke, ali to nije uvek slučaj. Baš kao i kada se radi o zalivanju, treba da budete oprezni i sa time koliko je biljka izložena sunčevim zracima, jer ne traže sve vrste isto.

4. Prevelika briga dovodi do grešaka

Najgora greška koju svi pravimo s vremena na vreme je da se previše brinemo o našim sobnim biljkama. Blaga suša, na primer, mnogim biljkama odgovara, pa nema potrebe da ih zalivate svakodnevno. Zapravo, mnoge kućne biljke su relativno lake i nezahtevne za održavanje. Prevelika briga može da se odnosi na prekomerno zalivanje, koje smo pomenuli, prekomerno đubrenje i slično.

Autor: