AKTUELNO

Tri meseca koja mnogim ženama mogu teško pasti

Telo u toku trudnoće prolazi kroz različite promene, a nakon samog porođaja, nastupa period u kom se ono vraća u pređašnje stanje.

Možda ste mislili da će sa porođajem proći i svi neprijatni osećaji, ali istina je ipak nešto drugačija.

Ovaj period oporavka, takozvani “četvrti trimestar” nekim mladim mamama može da bude poprilično neprijatan.

Veruje se da je sam termin smislio pedijatar Harvi Karp, koji je imao teoriju da se ljudske bebe rađaju oko tri meseca ranije nego što bi trebalo. Nakon što je prošlo tih devet meseci trudnoće, misli se da su mozgovi fetusa toliko veliki da bebe možda neće moći da prođu kroz porođajni kanal ako ostanu duže u materici. Uprkos tome, još nisu dovoljno zrele da napuste svoj udoban prostor i potrebno im je oko 12 nedelja da se prilagode životu napolju.

Možda je baš u tome tajna promena i brzog napredovanja kroz koje beba prolazi u prvom periodu života. Ona se od pospanog, ponekad izbirljivog, zgužvanog novorođenčeta razvije u mirniju i srećniju bebu kroz tih 12 nedelja.

To je, kako smo već napisali, važan period i za same majke, koje takođe prolaze kroz određene fizičke i psihičke promene. Naravno, sva njihova pažnja je u tom periodu usmerena na dete, ali nikako ne smeju da zanemare sopstveno stanje.

U prvim nedeljama, organi se vraćaju na položaj na kom su bili pre trudnoće, a hormoni se stabilizuju. Krvarenje posle porođaja nije retkost, a istovremeno dolazi do zarastanja perinealne oblasti ili ožiljaka od carskog reza. Obično se misli da je ženskom telu potrebno oko 6 nedelja da se oporavi od porođaja, ali to ne znači da će nakon pomenutog perioda svaka žena biti spremna da se vrati starom načinu života.

Tu je svakako i psihološki faktor, koji je posebno važan ako je u pitanju prvi porođaj. Briga o novorožđenčetu nosi sa sobom umor, dok nesigurnost i strah od grešaka, stvaraju stres.

Definitivno mnogima ovaj period može tešoko da padne. Ipak, ne zaboravite da će i on proći a vi se potrudite da uživate što je moguće više uz vaše novorođenče. Neće sve biti baš onako kako ste zamišljali, ali dajte svom organizmu vremena da se oporavi. Odmarajte, radite male stvari koje vas čine srećnim i posvetite slobodne momente sebi.

Autor: