AKTUELNO

On utiče na oscilacije u težini i pravi haos u glavi

Stres je postao sastavni deo života, i što je najgore, sve manje primećujemo koliko utiče na naše zdravlje.

A to je velika greška jer stres neće nestati sam od sebe i nastaviće da nas jede iznutra – malo, pomalo.

Lekari izdvajaju 10 najlešćih posledica konstantnog stresa:

1. Osip

Ako vam se događa da se odjednom negde na telu pojavi osip, a inače nemate alergije, vrlo verovatno je to posledica nagomilanog stresa.

Kad ste pod dugotrajnim stresom, imunitet slabi i organizam ubrzano luči histamin. Ako se u međuvremenu ne smanji količina stresa, na telu počinju da se pojavljuju crvene tačkice, slične osipu i one mnogo svrbe.

2. Oscilacije u težini

– Stres uzrokuje lučenje kortizola koji ometa sposobnost tela da obrađuje šećer u krvi i menja način na koji se u telu metabolizuju masti, proteini i ugljeni hidrati, što može da dovede do povećanja ili gubitka težine – objašnjava doktorka Šana Levin.

Takođe, stres može da bude i uzrok prejedanja ili izbegavanja hrane.

3. Konstantne glavobolje

Ako inače nemate problema s glavoboljama i odjednom shvatite da vas u poslednjih par dana ili nedelja stalno boli glava, to je jedna od posledica prekomernog stresa. Stres oslobađa hemikalije koje mogu da prouzrokuju promene u nervima i krvnim sudovima u mozgu, što dovodi do glavobolje.

A ako ste inače skloni migrenama, stres može da ih dodatno pogorša. Takođe je uobičajeno da su vam pod stresom konstantno napeti mišići u telu, što može da prouzrokuje glavobolju.

4. Čudan osećaj u želucu

Stres može da utiče na probavu, i to na više različitih načina.

– Može da uspori pražnjenje hrane iz želuca, što uzrokuje gasove i nadimanje, i može da pojača grčenje creva što izaziva bol i povraćanje – rekla je doktorka Debora Rouds.

5. Učestale prehlade

Stres ima loš uticaj na imunitet i čovek može da se lako razboli, a teže se bori s upalama i infekcijama.

– Ljudi koji su pod stresom se često na kraju razbole. To može da bude obična prehlada koja inače prođe za par dana, ali s imunitetom u ovako lošem stanju, čovek će se mnogo duže boriti protiv virusa – objašnjava Levin.

6. Ponovo ste dobili akne

Mislili ste da su akne udaljena tinejdžerska noćna mora, ali ako je vaše lice iznenada u bubuljicama, vrlo verovatno je uzrok izbijanja, stres. Kada ste pod stresom, vaše telo proizvodi više hormona, poput kortizola. Tada žlezde proizvode više masnoća, a višak ostaje zarobljen u folikulima zajedno sa prljavštinom i mrtvim ćelijama kože, pa se pojavljuju akne.

7. Haos u glavi

– Stres ima veliki uticaj i na mentalno zdravlje čoveka. Povećanje hormona kortizola u telu ometa koncentraciju, uzrokuje probleme s pamćenjem, a uzrok je i anksioznosti i depresije – navodi Levin.

8. Opadanje kose

Stres može da dovede do povećanog opadanje kose. Inače je normalno da svaki dan čovek izgubi par vlasi kose koje se s vremenom obnove. Ali, kad se to događa pod uticajem stresa, mnogo veći broj folikula ulazi u fazu mirovanja što izaziva povećano opadanje kose.

9. Budite se iscrpljeni

Ako vam je teško da ujutru ustanete iz kreveta, a prespavali ste celu noć, verovatno ste klinički iscrpljeni.

– Stres isrcpljuje energiju jer skriveno utiče na ubrzani rad svih fizičkih sistema (imuniteta, nervnog sistema i slično). Vaše telo to stanje shvata kao posebno iscrpljujući rad i zato ni celonoćni odmor nije dovoljan da se telo energetski obnovi.

10. Nemate volje za intimne odnose

Kad ste pod stresom i imate milion stvari na pameti, nagon za vođenjem ljubavi je kao zadnja rupa na svirali – praktično nepostojeći. Kad se pojavi prilika za vođenjem ljubavi, iako to želite, vrlo verovatno ćete se loše fizički osećati ili nećete imati želju.

Autor: